1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
3 av 3
- Foto: Claudio Bresciani/TT

​Vanligt att patienter ber om "en vit läkare" – och får som de vill

Vissa patienter bryr sig inte bara om att få sina liv och sin hälsa räddade när de besöker sjukhus.


De flesta av oss tycker nog att det är viktigt att vi känner att vi kan lita på läkaren som ska hjälpa oss när du eller någon i din familj har blivit sjuka. Men enligt en ny studie går vissa på tok för långt i sina krav.

Enligt en amerikansk studie gjord av juridikprofessorn Kimani Paul-Emile vid Fordham Law School är sådana förfrågningar inte helt ovanliga. Detta skriver sajten How Stuff Work.

I studien skriver hon bland annat att "sådana förfrågningar från patienterna är inte bara vanliga, utan beviljas också ofta".

Samma problematik finns även när det kommer till sjuksköterskor, och specifikt en händelse på Michigan Hospital brukar tas upp som exempel på detta. Denna händelse bestod i att en nybliven pappa med ett hakkors tatuerat på sin arm krävde att inga svarta sjuksköterskor skulle röra vid hans nyfödda barn.

Sjukhusets ledning beviljade detta och tilldelade alla svarta sjuksköterskor andra arbetsuppgifter. Man gjorde även en notering om detta i bebisens journal. Flera av sjuksköterskorna stämde sedan sjukhuset för detta, och fick även rätt av domstolen.

Den förklaring som Paul-Emile ger till att önskemål om hudfärg på läkare så ofta beviljas är att läkarna ofta själva bestämmer vilka patienter de ska hjälpa. I de fall en svart läkare får en rasistisk begäran från en patient löser de det oftast genom att be en vit kollega ta fallet.

Huruvida forskningsresultaten även går att applicera på Sverige framgår inte av studien.

/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en personlig läkare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.