Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2810
reaktioner idag

​Vanligt att patienter ber om "en vit läkare" – och får som de vill

Vissa patienter bryr sig inte bara om att få sina liv och sin hälsa räddade när de besöker sjukhus.

De flesta av oss tycker nog att det är viktigt att vi känner att vi kan lita på läkaren som ska hjälpa oss när du eller någon i din familj har blivit sjuka. Men enligt en ny studie går vissa på tok för långt i sina krav.

Enligt en amerikansk studie gjord av juridikprofessorn Kimani Paul-Emile vid Fordham Law School är sådana förfrågningar inte helt ovanliga. Detta skriver sajten How Stuff Work.

I studien skriver hon bland annat att "sådana förfrågningar från patienterna är inte bara vanliga, utan beviljas också ofta".

Samma problematik finns även när det kommer till sjuksköterskor, och specifikt en händelse på Michigan Hospital brukar tas upp som exempel på detta. Denna händelse bestod i att en nybliven pappa med ett hakkors tatuerat på sin arm krävde att inga svarta sjuksköterskor skulle röra vid hans nyfödda barn.

Sjukhusets ledning beviljade detta och tilldelade alla svarta sjuksköterskor andra arbetsuppgifter. Man gjorde även en notering om detta i bebisens journal. Flera av sjuksköterskorna stämde sedan sjukhuset för detta, och fick även rätt av domstolen.

Den förklaring som Paul-Emile ger till att önskemål om hudfärg på läkare så ofta beviljas är att läkarna ofta själva bestämmer vilka patienter de ska hjälpa. I de fall en svart läkare får en rasistisk begäran från en patient löser de det oftast genom att be en vit kollega ta fallet.

Huruvida forskningsresultaten även går att applicera på Sverige framgår inte av studien.

Har du en personlig läkare?

Mer:

Fanny Åström: Att kvinnor föder barn är ett problem som måste lösas