Fredag 16 Apr
Stockholm

Kinesiska läkaren vill transplantera huvud – så ska det gå till

En kinesisk läkare vill transplantera ett huvud
1 av 3
En kinesisk läkare vill transplantera ett huvud. Foto:
Många kallar operationen omöjlig
2 av 3
Många kallar operationen omöjlig. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ren Xiaoping har kallats för Doktor Franskenstein
3 av 3
Ren Xiaoping har kallats för Doktor Franskenstein. Foto:

Att hela läkarvetenskapen säger att det är dumt stoppar inte doktor Ren.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minns ni förra året när en italiensk läkare skulle transplantera ett huvud? Trodde ni att vi alla kommit överens om att det inte är en bra idé? Icke! Nu berättar nämligen en kinesisk läkare i en intervju i The New York Times att han bestämt sig för att han ska bli den första att transplantera ett mänskligt huvud.

Det finns dock en del saker som talar emot att Ren Xiaoping kommer att lyckas. För det första finns rent medicinska problem som exempelvis att det antagligen är omöjligt att sy ihop nerverna i en avskuren ryggmärg. Men doktor Ren har en plan, nämligen att stabilisera nacken med en metallskena och att bada nerverna i en speciallösning som ska få dem att växa ihop.

Ett annat problem är att den mänskliga hjärnan antagligen inte pallar att helt plötsligt skicka signaler till en helt ny kropp. Om den transplanterade skulle överleva själva operationen är det mycket möjligt att fullständig mental kollaps ändå blir resultatet.

Så är allt nattsvart och omöjligt? Inte då! Ren Xiaoping menar att han faktiskt redan lyckats med en huvudtransplantation. Visserligen var det bara på en apa och den överlevde bara i tjugo timmar innan den avlivades.

Sen är det ju där med etik också. Kinesisk forskning anklagas ofta för att vara lite slapp när det gäller etiska överväganden, och den här operationen är inget undantag. Ledande inom transplantationsbranschen kallar det dumt ens försöka så det ser ju ganska mörkt ut för operationen.

Huvudtransplantationer ligger antagligen ganska långt in i framtiden, men man har redan lyckats med både ansikten och livmödrar.


Är det dumt att transplantera huvuden?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela