En kinesisk läkare vill transplantera ett huvud
1 av 3
En kinesisk läkare vill transplantera ett huvud
Många kallar operationen omöjlig
2 av 3
Många kallar operationen omöjlig - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ren Xiaoping har kallats för Doktor Franskenstein
3 av 3
Ren Xiaoping har kallats för Doktor Franskenstein

Kinesiska läkaren vill transplantera huvud – så ska det gå till

Att hela läkarvetenskapen säger att det är dumt stoppar inte doktor Ren.


Minns ni förra året när en italiensk läkare skulle transplantera ett huvud? Trodde ni att vi alla kommit överens om att det inte är en bra idé? Icke! Nu berättar nämligen en kinesisk läkare i en intervju i The New York Times att han bestämt sig för att han ska bli den första att transplantera ett mänskligt huvud.

Det finns dock en del saker som talar emot att Ren Xiaoping kommer att lyckas. För det första finns rent medicinska problem som exempelvis att det antagligen är omöjligt att sy ihop nerverna i en avskuren ryggmärg. Men doktor Ren har en plan, nämligen att stabilisera nacken med en metallskena och att bada nerverna i en speciallösning som ska få dem att växa ihop.

Ett annat problem är att den mänskliga hjärnan antagligen inte pallar att helt plötsligt skicka signaler till en helt ny kropp. Om den transplanterade skulle överleva själva operationen är det mycket möjligt att fullständig mental kollaps ändå blir resultatet.

Så är allt nattsvart och omöjligt? Inte då! Ren Xiaoping menar att han faktiskt redan lyckats med en huvudtransplantation. Visserligen var det bara på en apa och den överlevde bara i tjugo timmar innan den avlivades.

Sen är det ju där med etik också. Kinesisk forskning anklagas ofta för att vara lite slapp när det gäller etiska överväganden, och den här operationen är inget undantag. Ledande inom transplantationsbranschen kallar det dumt ens försöka så det ser ju ganska mörkt ut för operationen.

Huvudtransplantationer ligger antagligen ganska långt in i framtiden, men man har redan lyckats med både ansikten och livmödrar.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det dumt att transplantera huvuden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.

KD vill ha en ny migrationspakt

KD lanserar ett första konkret förslag inför EU-valet i juni – en migrationspakt 2.0. Vi måste se till att få slut på årtionden av asyllotteri, säger partiledare Ebba Busch.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.