Forskning visar att riktigt bra fotbollsspelare är snabba i huvudet.
1 av 2
Forskning visar att riktigt bra fotbollsspelare är snabba i huvudet. - Foto: TT/ Montage
Sättet som Sverige gör sitt urval gör dock att vi missar de största talangerna.
2 av 2
Sättet som Sverige gör sitt urval gör dock att vi missar de största talangerna. - Foto: Anders Wiklund/TT

Forskare: Fotbollslandslaget är för korkade för att vinna

För att Sverige ska bli riktigt bra på fotboll måste vi ändra allt.


EM har gått lite knackigt hittills för Sverige, men det kanske finns hjälp att söka i neurovetenskapen. Nyheter24 har talat med Torbjörn Vestberg, legitimerad psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet, som har stenkoll på vad som gör en fotbollsspelare riktigt bra.

Vi börjar med den viktigaste frågan: Hur ska Sverige vinna ikväll?

–Just ikväll finns det absolut inget som Sverige kan göra, åtminstone inte gällande det jag studerat.

Studien, som började redan 2007, undersöker de exekutiva funktioner som styr beslutsprocesserna. De handlar bland annat om att ta in information och att snabbt kunna välja ut vilken information som är viktig och vad du ska göra med den. Det spännande som Vestberg kommit fram till är att det finns ett samband mellan att ha högt utvecklade exekutiva funktioner och att vara riktigt bra på fotboll. Riktigt bra fotbollsspelare är alltså riktigt snabba i huvudet.

Det räcker dock inte att spelarna i ett lag är smarta på samma sätt. Varje position kräver en alldeles särskild högfungerande hjärna. För att vara en riktigt bra anfallare krävs enligt Vestberg ett exceptionellt korttidsminne, så att de kan fatta otroligt snabba beslut. En bra back behöver däremot vara extra bra på att stoppa sina impulser, för att undgå att bli lurad av de blixtsnabba anfallarna.

Mittfältare behöver, med Vestbergs ord, vara extremt bra på att hitta lösningar inom boxen. Det handlar om att kunna vara kreativ inom de regler som gäller för spelet. För att ett lag ska bli riktigt bra krävs alltså att samtliga dessa högpresterare är en del av det.

Hur skulle din studie kunna hjälpa Sverige att bli bättre på fotboll?

– Det viktigaste är att ändra hur vi gör urvalet av ungdomsspelare. Om man kollar på vilka som blir upplockade i ungdomslag är de oftast födda tidigt på året, vilket självklart leder till att de även är större och starkare. Men, fortsätter Vestberg, att vara stark som barn betyder inte att du blir bra på fotboll. Från 16 års ålder är det i stället viktigare vad som finns i huvudet.

Högt utvecklade exekutiva funktioner är troligen till största delen medfött, och genom att välja bort de mindre barnen så missar vi antagligen de riktigt stora talangerna.

– Det finns inga samband mellan några fysiska funktioner och att bli framgångsrik som fotbollsspelare, antagligen för att människor är så bra på att anpassa sig. Däremot så har vi hittat det här starka sambandet mellan huvudet och framgång. Exempelvis är en spelare som Iniesta, som jag har testat, en på tusen när det gäller att hitta samband.

Så Sverige behöver helt enkelt smartare spelare?

–Absolut! Men det behöver inte ta så lång tid, om man börjar att göra det rätta urvalet, avslutar forskaren, som dessutom hoppas att Sverige vinner ikväll.

/
EM
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Sverige vinner i kväll?
Tack för din röst!