Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varningen : Fotbolls-VM kan göra att svinpest sprids till Sverige

- 13/06/2018, 13:26 -

Är du en av alla tusentals svenskar som åker till Ryssland under VM? Jordbruksverket går ut och varnar alla supportrar för den livsfarliga smittan.

Det är inte bara en pokal som kan följa med svenskarna hem från fotbolls-VM i Ryssland, utan även afrikansk svinpest. Det är en smitta som finns i bland annat Polen, Ungern och hos VM-värden Ryssland. 

Detta innebär att många svenska supportrar kommer vara på plats i ett drabbat land. Jordbruksverket går nu ut och varnar för smittan och uppmanar folk att vara försiktiga så de inte får med sig smittan hem, skriver Sveriges Radio. 

– Det värsta scenariot är ju om vi får in smittan hos vildsvinen som då kan fungera som en reservoar och smitta de tama djuren. Skulle vi få in smittan hos tamsvinen så blir det oerhört kostsamt, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till SR.

Svinpesten kan leda till dödsfall för grisar och svin. Bildkälla: Unsplash

Drabbar inte människor

Människor kan inte smittas av pesten (till skillnad från de här farliga sjukdomarna som kan bli slutet för mänskligheten). Men svin får symptom som att organ slås ut, hög feber, förlorad aptit, andningsbesvär och även dödsfall. 

Maria ger exempel på hur smittan kan spridas.

– Om jag har en skinksmörgås i min matsäck som sedan inte ser så rolig ut när jag kommer hem, så slänger jag den i diket vid rastplatsen. Om det sen kommer ett vildsvin och äter upp resterna så kan djuret få smittan i sig.

Så skyddar du dig

Ta inte med dig korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där svinpest finns. Viruset kan överlevalänge även i frysta charkvaror. Smittan kan också finnas i grisars blod och kroppsvätskor. Om du varit i kontakt med grisar eller vildsvin så rengör kläder och utrustning.

Så om du åker till Ryssland för att följa VM på plats, håll dig borta från svin (speciellt de som är fulla). Men om du är kvar här hemma, och ändå vill vara med i firandet, kan du läsa här hur du maxar din VM-fest!

Är du orolig för sjukdomen?