Svinpest kan komma till Sverige från Ryssland
Fotbollsspelare, VM-pokal och en gris

Varningen: Fotbolls-VM kan göra att svinpest sprids till Sverige

Är du en av alla tusentals svenskar som åker till Ryssland under VM? Jordbruksverket går ut och varnar alla supportrar för den livsfarliga smittan.


Det är inte bara en pokal som kan följa med svenskarna hem från fotbolls-VM i Ryssland, utan även afrikansk svinpest. Det är en smitta som finns i bland annat Polen, Ungern och hos VM-värden Ryssland. 

Detta innebär att många svenska supportrar kommer vara på plats i ett drabbat land. Jordbruksverket går nu ut och varnar för smittan och uppmanar folk att vara försiktiga så de inte får med sig smittan hem, skriver Sveriges Radio. 

– Det värsta scenariot är ju om vi får in smittan hos vildsvinen som då kan fungera som en reservoar och smitta de tama djuren. Skulle vi få in smittan hos tamsvinen så blir det oerhört kostsamt, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till SR.

Svinpesten kan leda till dödsfall för grisar och svin. Bildkälla: Unsplash

Drabbar inte människor

Människor kan inte smittas av pesten (till skillnad från de här farliga sjukdomarna som kan bli slutet för mänskligheten). Men svin får symptom som att organ slås ut, hög feber, förlorad aptit, andningsbesvär och även dödsfall. 

Maria ger exempel på hur smittan kan spridas.

– Om jag har en skinksmörgås i min matsäck som sedan inte ser så rolig ut när jag kommer hem, så slänger jag den i diket vid rastplatsen. Om det sen kommer ett vildsvin och äter upp resterna så kan djuret få smittan i sig.

Så skyddar du dig

Ta inte med dig korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där svinpest finns. Viruset kan överlevalänge även i frysta charkvaror. Smittan kan också finnas i grisars blod och kroppsvätskor. Om du varit i kontakt med grisar eller vildsvin så rengör kläder och utrustning.

Så om du åker till Ryssland för att följa VM på plats, håll dig borta från svin (speciellt de som är fulla). Men om du är kvar här hemma, och ändå vill vara med i firandet, kan du läsa här hur du maxar din VM-fest!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för sjukdomen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.