Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är du kåtare på sommaren än på vintern

- 14/07/2018, 10:59 -

Sommaren för mycket gott med sig, sol, bad, grillning och semester är bara några saker. Som om inte det vore nog ökar också människans sexlust.

Det finns få saker som får en att känna sig så osexig som när man går runt toksvettig på stan eller på stranden. Dropparna av svett lägger sig som en mustasch på överläppen eller rinner längst med låren. Men trots alla tvivelaktiga verkligheter på sommaren så ökar folks kåthet när temperaturen stiger, skriver Metro.uk. 

För att förtydliga: Det är knepigt att säga EXAKT vad det är som gör att människor faktiskt har mer sex och blir kåtare på sommaren än på vintern, men faktumet kvarstår.

I svalare klimat, så som i Sverige, tenderar födelseantalet öka på våren – det vill säga nio månader efter att sommaren har varit. Men det kanske inte nödvändigtvis är värmen i sig som gör att vi har mer sex och även tanken att man inte alltid har sex för att få barn. Det har ännu inte gjorts någon studie på folks sexvanor i relation till temperaturen, utan enbart vilken månad flest barn föds på. Vad man däremot forskat på är när flest människor köper preventivmedel och andra sexrelaterade produkter. Och dessa studier visar att sexet ökar på sommaren. 

Par som pussas i solen
Det är mer än bara glass, naken hud och goda drinkar som ökar sexlusten. Bildkälla: Unsplash

Forskningen visar även att sexrelaterade Google-sökningar ökar på sommaren. Adam Lewis, som är grundare av sexsajten Hot Octopuss följande för Metro.uk: 

– Vi märker en ökning av försäljningen av våra sexleksaker varje sommar – både de som är avsedda för ensamanvändning och de som är ämnade för par. 

Så exakt vad det beror på är ännu oklart, men faktumet kvarstår att vi blir allt mer kåta under sommarmånaderna, det är en blandning av sociala och psykologiska faktorer. För att börja med de sociala faktorerna. Tack vare att många har sommarsemester från plugg eller jobb och att solen skiner ger människor känslan av frihet och att man vill omfamna sina hedonistiska önskningar. Vi solar och badar, äter glass, dricker drinkar och är på härliga sommarfester. 

Sommarmånaderna gör också att mer hud syns på stan. Att se människor springa runt i badkläder, shorts och linnen kan även de spela in. Den livsstilen gör oss avslappnade och fungerar som en trigger för sexlusten. 

Men det är mer än bara av glass, hud och god drinkar som ökar sexlusten. 

– Solens strålar och värme främjar också kroppen genom att den frisätter mer av kroppens serotonin och dopamin, säger psykolog Dr Cliff Arnall till Metro.co.uk. och fortsätter:

– De två ämnena ökar energin och glädjen i människans hjärna. 

Den extra D-vitamin produktionen vi upplever av solen kan också vare till hjälp, då kroppen får en ökning av östrogen och testosteron, vilket resulterar i ökad sexdrift. 

Ett par springer på stranden
Studier visar att sexet ökar på sommaren. Bildkälla: Unsplash

Men som om det inte vore nog spelar också dina svettningar en roll, kroppens svett utsöndrar nämligen människans unika dofter. Dessa dofter kallas feromoner, dessa dofter sprider kroppen för att påverka andra individers beteenden, feromonerna har också olika egenskaper. 

Vårt råd: Tänk bort dina svettiga lår och överläpp och njut av att termometerns gradantal och folks kåthet ökar. 

Hade du tänkt att ha sex utomhus i sommar? Håll då koll på fästingarna - här är 5 fakta du måste känna till om fästingar. Och på tal om att ha sex utomhus, är det egentligen olagligt? Så här säger polisen.

Blir du kåtare på sommaren än på vintern?