Polisen berättar varför de inte ingriper mot NMR i Almedalen
Polis NMR - Foto: TT Johan Nilsson & Henrik Montgomery

Polisen: Därför kan vi inte ingripa mot nazistiska NMR

Många har ropat efter polisens agerande efter nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens framfart i Almedalen. Nu berättar polisen varför de inte kan föra bort organisationen från platsen.


Människor som stör ordningen vanligtvis, till exempel fotbollshuliganer eller stökiga ungdomar kan köras bort från platsen. Men inte nazisterna som skrämmer besökare i Almedalen.

Det beror på att mötena på Gotland har betydligt starkare grundlagsskydd, uppger polisen för Aftonbladet.

– För att avbryta en allmän sammankomst krävs i det närmaste våldsamt upplopp, säger Tomas Granlund, yttre förundersökningsledare.

Många vill att polisen gör något

Det är många besökare i Almedalen, Gotland, som har ifrågasatt varför inte polisen ingriper hårdare mot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

De har redan stört ordningen under Annie Lööfs tal och skrikit ut "landsförrädare"De har också knuffat omkull kvinna till marken vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tältDessutom är en av dem redan gripen för misshandel med hatbrottsmotiv.

Men de åtgärder som används när man kör bort till exempel fotbollshuliganer från en plats, går alltså inte att använda här.

Lagen fungerar inte under Almedalen

Poliskommissarie Tomas Granlund, yttre förundersökningsledare i Almedalen, säger till Aftonbladet att man måste kunna skilja på de här sakerna.

– Vad gäller fotbollssupportrar, ungdomsgäng och stökiga händelser rent allmänt så kan man avvisa eller avlägsna, köra bort, den folksamlingen. Men den lagen gäller inte allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, som här i Almedalen, så går den inte att använda nu, säger han.

Granlund menar att Almedalen omfattas av ett mycket starkare grundlagsskydd, än till exempel ordningsstörning.

– För avbryta en allmän sammankomst krävs det något som kallas "svårare oordning" och det är en definition som domstolar har menat är näst intill våldsamma upplopp, så polisen har ingen som helst möjlighet att ingripa.

När Nordiska Motståndsrörelsen har stört ordningen vid Annie Lööfs tal och marscherat genom parken med fanor under Löfvens framträdande så skyddas nazisterna av deras rätt att tala fritt.

Lagen reglerar så att den som kommer till en allmän sammankomst, som till exempel Almedalsparken, har rätt att uttrycka sig både för och emot den som talar, menar Granlund. Även fanor och banderoller med budskap är tillåtna på platsen.

Nordiska Motståndsrörelsen är inte en förbjuden organisation

NMR är alltså inte en förbjuden organisation, och det gäller även åsikter som personerna som ingår i organisationen har. Sverige har tidigare fått stark kritik från FN för att vara ett av få länder som tillåter nazistiska organisationer.

– Däremot är det så att många personer med extrema åsikter, när de ger uttryck för dem så begår de ett brott. Exempelvis som man har en högerextrem åsikt och skriker "hell seger" och gör en liknande rörelse som att heila, då begår man ett brott. Och då ingriper naturligtvis polisen, säger Granlund till Aftonbladet.

Enligt Granlund har polisen ingripit mot enskilda personer flera gånger under politikerveckan i Almedalen. Det har handlat till exempel om misstankar
om misshandel som nu utreds. Ingripandena rör nazister såväl som deras meningsmotståndare, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven gick ut och sa igår att han vill utreda om det krävs lagförändringar kring detta.

Granlund välkomnar en översyn, men förstår att de här frågorna är svåra då de rör vår rätt att uttrycka oss.

TV: Bara hälften av SD-väljarna ser nazismen som ett hot


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt NMR under Almedalsveckan?
Tack för din röst!