Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordiska Motståndsrörelsen bråkar vid Israeliskt tält i Almedalen

Vid 13 tiden idag torsdag störde Nordiska Motståndsrörelsen ordningen i Almedalen vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält.

Vid 13 på torsdagen samlades det flera nazister från Nordiska Motståndsrörelsen utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen. Ögonvittnen påstår att nazisterna ville rulla ut en stor banderoll utanför tältet.

Christina Toledano Åsbrink som hör till Vänskapsförbundet reagerade och det uppstod bråk och tumult, och hon drogs ner på marken.

– De drog upp en banderoll som jag tog tag i eftersom de skulle täcka vår flagga. Då blev jag knuffad till marken, säger hon till Aftonbladet.

Det var mycket folk där när det hände och under händelsen skrek folk efter polis. Polisen var snabbt på plats och förde bort nazisterna, enligt Aftonbladet.

Christina berättar för Aftonbladet att hon blev liggandes på marken och att flera personer ska ha givit sig på henne.

– Hela gruppen hoppade på mig. Jag minns inte vad som hände sedan. Om jag slog i huvudet eller blev slagen. Jag minns bara att jag inte släppte banderollen. 

Hon fortsätter:

– Jag är så jävla förbannad och upprörd. Men vi tänker inte lägga ner detta och skrämmas till tystnad. Vi är kvar här, säger Christina till Aftonbladet.

Polisen är på plats och försöker reda ut vad som hänt, men i nuläget är ingen gripen.

– Det var en allmän sammankomst där en person kom in och ville veckla ut någon typ av banderoll. Det ville en annan person hindra den personen från att göra, och då uppstod någon form av tumult på platsen och en person ska ha ramlat och gjort sig illa, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i Almedalen, till Aftonbladet.

Polisen återkommer om det finns någon brottsrubricering.

Ett vittne berättar om händelsen för Aftonbladet.

– En kille från NMR gick igång och började verkligen knuffas och slåss ordentligt. Det blev tumult från alla håll och kanter. Vi som såg på hann inte agera innan alla låg i en hög och slogs, berättar vittnet.

Veronika Sandmo är också vittne till händelsen och stod i toalettkön med en väninna när hon såg bråket bryta ut.

–Det går på två sekunder och kvinnan ligger på marken och fem nazister står runt henne.

Veronika blev själv slagen av en nazist när hon själv försökte hjälpa kvinnan, berättar hon för Aftonbladet.

– Man gör allt man tänkte att man ska göra i en sådan situation. Man hoppar in för att hjälpa sin medmänniska, man försöker att inte vara våldsam tillbaka. Och då blir man slagen. Det är helt sjukt, säger hon till Aftonbladet.

Nordiska Motståndsrörelsen har tidigare i veckan stört ordningen i Almedalen under Annie Lööfs tal, som du kan läsa om här. En medlem ur organisationen har även blivit gripen för misshandel, som du kan läsa om här.

TV: NMR medlem gripen för misshandel i Almedalen

Tycker du Nordiska Motståndsrörelsen ska få delta i Almedalsveckan?