Måndag 27 Jun
Stockholm

De här frågorna måste du ställa till mäklaren innan du köper bostad

Tolgay Erdnic. Mäklare som visar diskuterar ett prospekt med potentiella köpare.
Fastighetsbranschen är svår, ska du köpa bostad måste du ställa vissa frågor till din mäklare. Foto: Tomas Oneborg/TT/SVD/Länsförsäkringar

Är du på jakt efter att köpa din första lägenhet? Är du osäker på vad du ska ställa för frågor till mäklaren inför köpet? Nyheter24 ger dig svaret på det viktigaste frågorna du måste ställa inför ditt bostadsköp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Går du runt i tankar om att köpa lägenhet? Kanske är det ditt allra första bostadsköp, som även förkunnar att du ska ge din på bostadsmarknaden. Då är du säker osäker på vad du ska ställa för frågor till mäklaren som säljer lägenheten du vill ska bli din.

Nyheter24 kontaktade den snart examinerade mäklarstudenten Tolgay Erdinc, som jobbar på Länsförsäkringar på Kungsholmen i Stockholm, för att reda ut vilka frågor som du måste ställa innan du köper en bostad. 

Vitvaror

Hur ska man egentligen tänka när det kommer till bostadens vitvaror? Bara för att det finns tvättmaskin, torktumlare, ugn, etcetera, så är det inte säkert att de fungerar som de ska. Dåliga vitvaror kan innebära möjligheter att pruta på bostaden, men hur tar du egentligen reda på hur de fungerar?

– Det finns ju en hel del frågor som man bör ställa till fastighetsmäklaren inför bostadsköpet. Men om man vänder på det så borde ju fastighetsmäklaren uppmana alla spekulanter att de testar vitvarorna. Det vill säga att man testar fläkten, man testar ugnen med mera. Det är ju ganska så enkelt, slå bara på ugnen på 200 grader så vet du om den verkligen fungerar eller inte. För det är ju där man har chansen, för efter visningen så kan det vara för sent, säger Erdinc till Nyheter24.

Ägarförhållande i bostadsföreningen

När du ska köpa lägenhet så är det viktigt att du håller koll på hur ägarförhållandena i bostadsföreningen ser ut. Det vill säga äger bostadsföreningen marken och huset eller finns det lån som kan innebära hyreshöjningar i framtiden?

– Äger föreningen marken som huset står på? Det är jätteviktigt att hålla koll på. För om de hyr marken så kommer de vara tvungna att omförhandla lånet, vilket kan ge dig högre hyra. Det är inte många som ställer den frågan, men den är jätteviktig, säger Tolgay Erdinc till Nyheter24. 

Asbest och radon

Hus som inte är byggda de senaste åren omfattas inte av de hårda krav som finns på isolering med hjälp av asbest. Därför kan det vara viktigt att fråga mäklaren om detta inför köpet.

– Visst kan man ställa dessa frågor till mäklaren, oftast kan det vara svårt för mäklaren att svara på det direkt på plats. Asbest är egentligen något som är helt ofarligt så länge du inte river väggen. Det kan inte ge dig skador så länge du håller dig borta från att riva väggen, säger Erdinc och fortsätter.

– Radon däremot är farligt eftersom att det är strålning som kommer från ett berg. Och den strålningen kan ge dig cancer. Så det kan vara viktigt att ställa de här frågorna om man är osäker, men då får mäklaren först kolla upp vilka mätningar som har gjorts i föreningen.

I våras infördes det nya amorteringskravet. Vilket innebär att om du lånar mer än 4,5 gånger av din inkomst så behöver du amortera ytterligare en procent utöver de 1-2 procent som du redan behöver. Nyheter24 pratade då med bostadsexperten Ramin Jahangiri som berättade om problemen med det nya kravet

Funderar du på att köpa lägenhet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.