Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bäckström sågar sin kollega

Nyheter | 09/10/2008 13:46

Hessius får mothugg från Svenskt Näringslivs bas.

Kerstin Hessius tidigare utspel om riksbanken har rejält retat upp Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Hon krävde i en debattartikel att riksbanken kraftigt skulle sänka reporäntan, men Bäckström avfärdar tankegångarna som att "det är lätt att sitta på läktaren och ha synpunkter".

Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, skriver i dag på Svenska Dagbladets debattsida:

"Vi har en djup förtroendekris i det finansiella systemet i dag. Och när man har hamnat i en förtroendekris, då måste man vidta åtgärder väldigt snabbt och väldigt kraftfullt för att få det finansiella systemet att fungera."

Men bara för att man tidigare har jobbat på riksbanken behöver det inte betyda att man har samma åsikter. Bäckström själv har varit rikbankschef 1993-2003.

– Jag känner mig jättetrygg i den svenska hanteringen. Vi ska komma ihåg att vi har Stefan Ingves på plats som har sett varenda finansiell kris i hela världen de senaste tio eller femton åren, säger Bäckström, till E24.

Om det kan vara fel att sänka räntan ytterligare säger Bäckström:

– Jag tror säkert att det kommer fler räntesänkningar. Men det här måste tas i en viss ordning, med en viss systematik. Så har riksbanken jobbat tidigare och så är det viktigt att man fortsätter att jobba.

Skrivet av: