Bäckström sågar sin kollega

Hessius får mothugg från Svenskt Näringslivs bas.


Kerstin Hessius tidigare utspel om riksbanken har rejält retat upp Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Hon krävde i en debattartikel att riksbanken kraftigt skulle sänka reporäntan, men Bäckström avfärdar tankegångarna som att "det är lätt att sitta på läktaren och ha synpunkter".

Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, skriver i dag på Svenska Dagbladets debattsida:

"Vi har en djup förtroendekris i det finansiella systemet i dag. Och när man har hamnat i en förtroendekris, då måste man vidta åtgärder väldigt snabbt och väldigt kraftfullt för att få det finansiella systemet att fungera."

Men bara för att man tidigare har jobbat på riksbanken behöver det inte betyda att man har samma åsikter. Bäckström själv har varit rikbankschef 1993-2003.

– Jag känner mig jättetrygg i den svenska hanteringen. Vi ska komma ihåg att vi har Stefan Ingves på plats som har sett varenda finansiell kris i hela världen de senaste tio eller femton åren, säger Bäckström, till E24.

Om det kan vara fel att sänka räntan ytterligare säger Bäckström:

– Jag tror säkert att det kommer fler räntesänkningar. Men det här måste tas i en viss ordning, med en viss systematik. Så har riksbanken jobbat tidigare och så är det viktigt att man fortsätter att jobba.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.