Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksbanken får hård kritik

- 09/10/2008, 08:20 -

Riksbanken kritiseras för att reagera för långsamt och Islands finansinspektion tar kontroll över Kaupthing.

Riksbanken måste vakna upp och agera snabbare. Reporäntan måste sänkas kraftigt, minst ett par procentenheter. Uppmaningen kommer från Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef. Hon går till hårt angrepp mot Riksbanken och anser att den mest verkar oroa sig för inflationen.

– Hallå, kära gamla kolleger, har ni fastnat i era modeller och gamla nationalräkenskaper som bygger på historisk information?, skriver hon på Svenska Dagbladets debattsida.

Hessius tycker att onsdagens centralbanksbeslut om en gemensam räntesänkning kom alldeles för sent "och var knappast initierat av Riksbanken".

Hon vill också att Riksbanken föreslår för regeringen att en allmän garanti utfärdas för banksystemet i Sverige. Det skulle kunna göras med krav på motprestation av bankerna. Hessius anser också att insättningsgarantin på 500 000 kronor är otillräcklig.

Finanskrisen dominerade onsdagen och verkar fortsätta att göra det under torsdagen. På morgonen kom beskedet att Islands finansinspektion har tagit kontroll över landets största bank Kaupthing i syfte att säkra det inhemska banksystemet.

Enligt finansinspektionen så innebär åtgärden att de inhemska insättningarna i Kaupthing garanteras fullt ut.

På onsdagen meddelade svenska Riksbanken att den ger Kaupthing Sverige ett likviditetsstöd på upp till fem miljarder kronor. Detta säkrar enligt Riksbanken de svenska insättningarna i banken, rapporterar TT.

Skrivet av: