Riksbanken får hård kritik

Riksbanken kritiseras för att reagera för långsamt och Islands finansinspektion tar kontroll över Kaupthing.


Riksbanken måste vakna upp och agera snabbare. Reporäntan måste sänkas kraftigt, minst ett par procentenheter. Uppmaningen kommer från Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef. Hon går till hårt angrepp mot Riksbanken och anser att den mest verkar oroa sig för inflationen.

– Hallå, kära gamla kolleger, har ni fastnat i era modeller och gamla nationalräkenskaper som bygger på historisk information?, skriver hon på Svenska Dagbladets debattsida.

Hessius tycker att onsdagens centralbanksbeslut om en gemensam räntesänkning kom alldeles för sent "och var knappast initierat av Riksbanken".

Hon vill också att Riksbanken föreslår för regeringen att en allmän garanti utfärdas för banksystemet i Sverige. Det skulle kunna göras med krav på motprestation av bankerna. Hessius anser också att insättningsgarantin på 500 000 kronor är otillräcklig.

Finanskrisen dominerade onsdagen och verkar fortsätta att göra det under torsdagen. På morgonen kom beskedet att Islands finansinspektion har tagit kontroll över landets största bank Kaupthing i syfte att säkra det inhemska banksystemet.

Enligt finansinspektionen så innebär åtgärden att de inhemska insättningarna i Kaupthing garanteras fullt ut.

På onsdagen meddelade svenska Riksbanken att den ger Kaupthing Sverige ett likviditetsstöd på upp till fem miljarder kronor. Detta säkrar enligt Riksbanken de svenska insättningarna i banken, rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.