Han spår tioprocentig arbetslöshet

- 22/12/2008, 15:53 -

Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv ser en mörk arbetsmarknad.

Nu kommer nådastöten mot den svenska arbetsmarknaden. Svenskt Näringsliv tror att arbetslösheten kan stiga rekordmycket och spränga tioprocentsvallen. Vd Urban Bäckström, är väldigt dyster när han ger sin syn på konjunkturen och är övertygad om att regeringen Reinfeldt kommer att tvingas till nya och stora stimulanspaket.

– Ja, jag tror att vi underskattar uppgången i arbetslösheten med den kraftiga nedgång som vi nu har. Risken är att vi hamnar på en arbetslöshet på 10 procent eller kanske däröver i slutet av nästa år och kanske under 2010, säger Urban Bäckström till E24.

I förra veckan presenterade Svenskt Näringsliv en svart prognos för ekonomin. Där spås en arbetslöshet på 8,1 procent för 2009 och 9,6 procent under 2010.

– Den stora frågan är om det verkligen vänder i slutet av nästa år som alla tror. Men ofta blir sådana här konjunkturnedgångar mer långvariga och mer besvärliga än vad man först befarar, säger Bäckström.

Till skillnad från Riksgäldens chef Bo Lundgren är Bäckström inte lika säker på att problemen med bankernas kreditgivning kommer att lösas i början på nästa år.

– Skälen till att jag är mer pessimistisk är flera. Dels blir det väldigt kraftiga effekter när bubblor spricker, dels fungerar inte banksystemet vilket ger självförstärkande effekter. Jag kan ännu inte se att vi i Sverige eller hela Europa har en sammanhållen strategi för att hantera bankproblematiken och det är ett stort bekymmer, säger han till E24.

Skrivet av: