Han spår tioprocentig arbetslöshet

Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv ser en mörk arbetsmarknad.


Nu kommer nådastöten mot den svenska arbetsmarknaden. Svenskt Näringsliv tror att arbetslösheten kan stiga rekordmycket och spränga tioprocentsvallen. Vd Urban Bäckström, är väldigt dyster när han ger sin syn på konjunkturen och är övertygad om att regeringen Reinfeldt kommer att tvingas till nya och stora stimulanspaket.

– Ja, jag tror att vi underskattar uppgången i arbetslösheten med den kraftiga nedgång som vi nu har. Risken är att vi hamnar på en arbetslöshet på 10 procent eller kanske däröver i slutet av nästa år och kanske under 2010, säger Urban Bäckström till E24.

I förra veckan presenterade Svenskt Näringsliv en svart prognos för ekonomin. Där spås en arbetslöshet på 8,1 procent för 2009 och 9,6 procent under 2010.

– Den stora frågan är om det verkligen vänder i slutet av nästa år som alla tror. Men ofta blir sådana här konjunkturnedgångar mer långvariga och mer besvärliga än vad man först befarar, säger Bäckström.

Till skillnad från Riksgäldens chef Bo Lundgren är Bäckström inte lika säker på att problemen med bankernas kreditgivning kommer att lösas i början på nästa år.

– Skälen till att jag är mer pessimistisk är flera. Dels blir det väldigt kraftiga effekter när bubblor spricker, dels fungerar inte banksystemet vilket ger självförstärkande effekter. Jag kan ännu inte se att vi i Sverige eller hela Europa har en sammanhållen strategi för att hantera bankproblematiken och det är ett stort bekymmer, säger han till E24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.