Måndag 17 Jan
Stockholm

Här är anledningen varför hundar är rädda för fyrverkerier

Mops, Fyrverkerier
Därför är hundar rädda för fyrverkerier. Foto: Hasse Holmberg/TT, Unsplash

Nyårsafton står runt hörnet och vanligtvis skjuts många fyrverkerier upp vid tolvslaget. Men alla uppskattar inte dessa raketer, bland annat våra hundar. Men vad är det egentligen som hundarna blir rädda för?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Start är det hög tid att fira in det nya året. Många förknippar tolvslaget på nyårsafton med att skjuta upp fyrverkerier eller bara gå ut och kolla på dem.

Men några som verkligen inte gillar nyårsraketerna lika mycket som vi människor är djuren.

År efter år debatteras det om att man ska förbjuda raketer helt för djurens skull. Samtidigt väljer allt fler kommuner runt om i landet att inte skjuta upp några raketer över huvud taget. Bland annat har Lidköping, Västerås, Jönköping, Borås och Åmål valt att ersätta fyrverkerierna med laser- och eldshower, skriver SVT Nyheter

Men vad är det egentligen som gör att våra djur är så känsliga för fyrverkerier? Beror det helt på det höga ljudet? Och vilka hundraser är mest känsliga? 

Därför är hundarna rädda 

Tänk dig att du får panikångest, för det är exakt så som nästan häften av alla hundar reagerar på höga ljud. Och när de höga ljuden slår till vill många hundar fly, men när de inte kan det drabbas de av panik, skriver The New York Times. 

Men det är inte bara ljudet av fyrverkerier som gör att hundarna blir rädda. Vissa hundar är också rädda för ljuset eller doften av krut som kommer när raketen avfyrats. En annan anledning kan också vara att hundarna inte kan förutse att fyrverkerierna ska komma. 

För när det kommer till exempelvis åskoväder reagerar inte hundar lika mycket på ljudet och ljuset. Det kan bero på att hundens känsliga sinnen kan förutse att oväder är på ingång, skriver The New York Times.

De här hundarna är mest rädda 

Precis som att vi människor är olika, är hundarna det också. Alla hundar är inte lika känsliga för fyrverkerier som en del andra.

Enligt en rapport från 2015 där man undersökt hundars beteende i farliga situationer, har man bland annat kommit fram till att j u äldre hundarna blir, desto känsligare blir de för ljud. Studien visar också att kastrerade hundar är mer rädda än okastrerade, och att honhundar är något mer lättskrämda för ljud än hanhundar.

Men vilka raser är det som är räddast?

Jo, det är "Norsk buhund", "Lagotto romagnolo" och "Irish soft coated wheaten terrier" som är mest rädda. 

Hundraserna "Boxer", "Grand Danois" och "Chinese Crested" är hundraser som är mindre känsliga för ljud. 

Tidigare i veckan blev det klart att nya lagar kommer att träda i kraft 2019 gällande nyårsfyrverkerier. Det kan du läsa mer om här!

Har du hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela