Popcorn, majskolv
Popcorn är lika nyttigt som frukt och grönsaker - Foto: Bildkälla: Pixabay (bilden är ett montage)

Forskare: Popcorn är lika nyttigt som frukt

Brukar du få ångest efter att ha tryckt en hel påse popcorn själv? Det behövs inte. Forskare har nu kommit fram till att popcorn är lika nyttigt att stoppa i sig som frukt och grönsaker.


Brukar du känna dig skyldig efter du varit på bio och valde popcorn istället för nötter? Det ska du inte göra. Enligt ny forskning är popcorn fullproppade med nyttigheter och därmed lika hälsosamt att stoppa i sig som frukt och grönsaker.

Amerikansk studie

Det är amerikanska forskare vid University of Scranton i Pennsylvania som kommit med den minst sagt goda nyheten för alla popcorn-älskare där ute. De har studerat det populära majs-mumset och kommit fram till att puffade majskorn innehåller massor av nyttiga ämnen som är bra för hälsan. 

Därför är det så nyttigt med popcorn

Resultatet som studien gav visar att en portion popcorn kan bidra till 70 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fullkorn, skriver tidningen Allas.

De små poppade majskornen är dessutom fulla av nyttiga antioxidanter. Antioxidanten polyfenol, som det finns gott om i popcorn, kan till och med sänka kroppens kolesterolnivå. Ämnet kan även förhindra vissa typer av cancer.

Bildkälla: Pixabay

Popcorn är nyttigare än frukt och grönt

När antioxidanten polyfenol blandas med vatten försvinner det mesta av ämnets nyttiga egenskaper. Eftersom popcorn endast innehåller fyra procent vatten är det därför den bästa källan till "superingrediensen", menar forskarna vidare. 

Många olika grönsaker och frukter innehåller också antioxidanter, men det tillsammans med mycket vätska i form av vatten, vilket gör att antioxidanten inte gör lika mycket nytta.

Den nyttigaste delen av popcornen är det inte lika trevliga skalet som ofta fastnar mellan tänderna efter man glufsat i sig en skål av det vita, knapriga guldet. I skalet finns "den högsta koncentrationen av fibrer och antioxidanter", skriver Allas

Bildkälla: Pixabay

Om du vill vara säker på att popcornen bidrar till en frisk kropp och lever upp till de påstådda hälsoeffekterna ska du se till att inte dränka dem i smör, salt, karamell eller något annat gott. De är nyttigast naturella, och helst ska du poppa dem själv i en kastrull då micro-popcorn innehåller flera dåliga tillsatser. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om de största mattrenderna att hålla koll på. Läs mer om det här! 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om popcorn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.