Hjärtinfarkt och stroke – så påverkas du av sex timmars sömn

- 19/01/2019, 19:49 -

En ny studie visar på ett skrämmande samband mellan åderförkalkning och sömnbrist. Och det är de som sover sex timmar eller mindre per natt som löper störst risk att drabbas.

Ny forskning visar ett skrämmande samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och för lite sömn. Trots att man sedan tidigare har vetat att sömnbrist påverkar kroppen negativt, så visar en ny studie att det hela är mycket allvarligare än man trott. 

Ett forskningsteam i Spanien, bestående av läkare och kostexperter, har gjort en omfattande studie på cirka 4000 bankarbetare i Madrid. Under studien så bevakades de 4000 personernas sovvanor. Och genom att mäta aktivitet och rörelse kunde personerna delas in i fyra grupper. 

Grupp 1: Mindre än sex timmars sömn varje natt

Grupp 2: Sex till sju timmars sömn varje natt

Grupp 3: Sju till åtta timmars sömn varje natt

Grupp 4: Mer än åtta timmars sömn varje natt

Utöver hur länge de sov, så mätte forskningsteamet också hur många gånger testpersonerna vaknade per natt. Man tog även med sjukdomshistoria, vikt, rökning, alkoholvanor och generella hälsotillståndet i beräkningen när man analyserade resultatet. 

Åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt

Så vad visade resultatet då?

Tja, kortfattat kan man säga att det inte ser så bra ut för de som sover för lite.

Forskningsteamets statistiska analys visade att de som sov mindre än sex timmar per natt löpte 27 procent större risk att drabbas av åderförkalkning. Men forskarna var noga med att belysa att det inte bara var kvantitet, utan också kvalitet, som spelar roll när det kommer till sömn. 

För de 20 procenten som hade sämst sömnkvalitet– som vaknade mest under natten och sov dåligt – löpte hela 34 procent större risk att drabbas av åderförkalkning än de som fick sig en god natts sömn. 

Sömn.
Personen som sover mindre än 6 timmar per natt löper risk att drabbas av åderförkalkning. Foto: Unsplash

Men varför ska man oroa sig för åderförkalkning då?

Åderförkalkning, eller åderförfettning som det också kallas, uppstår när det lagras fett, blodkroppar och bindväv i blodkärlen. 

Förutom dålig sömn är diabetes, högt blodtryck, hög kolesterolhalt i blodet, rökning, övervikt och stress några faktorer som kan leda till att det bildas lagringar på blodkärlens insida.

Och när blodkärlen till hjärtat blir för trånga, på grund av lagringarna, kan man drabbas av hjärtinfarkt. Detsamma gäller med stroke, om kärlen som leder blod till hjärnan blir för trånga.

Men hur gör man då, om man är en person som sover dåligt?

Om du upplever att du har svårt att sova så kan det bero på många olika saker. Känner du dig stressad? Eller har du bara svårt att komma till ro? Oavsett vad det beror på så är det alltid värt att ta kontakt med sin vårdcentral om man känner att man inte kan lösa sina sömnbesvär på egen hand. 

Nyheter24 har även skrivit en hel del artiklar om saker som man kan testa om man har svårt att sova. Här kan du kika på dem. 

12 goda matvaror som hjälper dig att bli trött

5 saker du inte ska stoppa i dig om du har svårt att sova

Här är bästa musiken att lyssna på – om du vill somna

5 andningsknep som kan göra det lättare att somna

Sover du bra om nätterna?