Fredag 18 Jun
Stockholm

Därför behöver vissa kissa oftare än andra

Kiss, toalett.
Detta är anledningen till att vissa behöver kissa mer än andra. Foto: Shutterstock (Montage)

Vissa kan hålla sig länge, andra inte. Men är det verkligen sant att man kan ha "en liten blåsa"? Och vad är det egentligen som gör att vissa behöver gå på toa oftare än andra. Här är svaret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du någon gång flugit långt, eller åkt på en lång road trip så vet du att det finns två typer av människor. De som alltid behöver kissa och de som kan hålla sig. 

Antingen är du kompisen som orsakar tre extra toalettstopp under bilresan, eller så är du den som blir irriterad på personen som orsakar de tre extra stoppen. 

Men vad är det egentligen som gör att vissa behöver kissa mer än andra? Det är faktiskt inte bara en sak, utan flera, som kan vara orsaken till att vissa måste lätta på blåsan oftare än andra. 

Du är stressad

Det är väl ingen som missat att stress verkligen suger, på alla sätt. Förutom att stress är skadligt för kroppen, så kan det också göra att du ofta känner dig kissnödig, enligt Live Science. Testa att försöka stressa ner, och se om du upplever någon förändring gällande din kissfrekvens.   

Du dricker/äter inte rätt

Precis som att vissa maträtter kan göra en orolig i magen, så kan viss mat göra en orolig i blåsan. Det är främst stark mat, och sur mat och dryck, som kan irritera kissblåsan och göra så att du behöver gå på toaletten oftare. Det kan också vara så att du dricker mycket koffein som är vätskedrivande. Här kan du se över en lista av mat och drycker som du bör undvika om du känner att du kissar väldigt ofta. 

Du har en överaktiv blåsa

Termen "överaktiv blåsa" är ett samlingsnamn när för när kissblåsan får ofrivilliga sammandragningar vilket får det att kännas som att du behöver kissa, trots att du egentligen inte behöver det. Man vet idag inte exakt vad som orsakar tillståndet, men man har kopplat det till bland annat koffein, diabetes och selektiva serotoninåterupptagshämmare, enligt Tonic

Du har en liten blåsa

Ja, det kan vara så att du faktiskt har en liten blåsa. En vuxen persons blåsa håller cirka 5-7 deciliter kiss, men vissa personers blåsor håller mindre helt enkelt.

Är du intresserad av att läsa mer om kiss? Trodde väl det. Kolla in flera intressanta och roliga artiklar nedan. 

Svider det när du kissar? Då kan det vara detta

Experten: Så farligt är det att dricka kiss

Därför är det svårt att kissa med stånd

7 anledningar till att ditt kiss luktar konstigt

Därför kan det vara svårt att kissa när du har en tampong i

Kommentera
Kopiera länk
Dela