Insekter.
Cirka 40 procent av världens insektsarter kan vara utdöda inom några decennier. - Foto: Pixabay.

Hälften av världens insektsarter kan vara utdöda inom vårt århundrade

En studie visar att 40 procent av alla insektsarter i världen kan vara utrotade inom vårt århundrade. Något som skulle kunna innebära katastrofala följder för jorden.


Världens insekter ligger illa till. Så illa att det finns en risk att nästan halva insektspopulationen försvunnit inom 100 år. Något som skulle vara en katastrof för vår planet, enligt en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation.

Anledningarna till att insekterna dör ut är flera, men det handlar till stor del om användningen av bekämpningsmedel. 

Mer än 40 procent kan vara utrotade inom några decennier

Idag minskar insekternas biomassa med 2,5 procent per år. Om utveckligen fortsätter så kommer 40 procent av alla arter ha dött ut det här århundradet. För att ge lite perspektiv så består 70 procent av alla jordens arter, av insekter. Och en förlust av 40 procent av alla insekter skulle innebära allvarliga konsekvenser för merparten av alla existerande ekosystem.

Allra värst för bin, getingar och fjärilar

Några av de insekter som drabbats allra värst är fjärilarna, vissa typer av steklar, bin och getingar, och dyngbaggarna. Även trollsländor, bäcksländor, nattsländor och dagsländor drabbas hårt. 

Många av dessa arter är redan nu illa ute. 

Förlorar sin livsmiljö och dör av höga temperaturer

Några av anledningarna till att insekterna blir färre är ökat jordbruk, spridning av insektsgifter, pesticider, och gödningsmedel, sjukdomar, och klimatförändringar. 

Det ökade jordbruket och insektsmedlen gör att insekterna förlorar sina livsmiljöer. Vad gäller klimatförändringarna är det insekter som befinner sig i tropiska områden som drabbas värst, då temperaturhöjningar kan innebära döden för många arter, enligt studien.    

Här kan du även läsa: 10 djur som snart inte finns längre – på grund av människan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du på din klimatpåverkan?
Tack för din röst!