Netflix tar bort serie
Netflix tar bort serien One Day at a Time. - Foto: Unsplash

Därför tar Netflix bort populära serier

Det händer att Netflix tar bort serier på sajten och ursäktar det med att de inte har tillräckligt många tittare – men det verkar inte vara den egentliga anledningen.


Netflix hamnade lite i blåsväder förra veckan när de bestämde sig för att inte göra några fler säsonger av den populära familjekomediserien One Day at a Time.

Serien är inspirerad av den gamla Norman Lear-serien med samma namn. Den första säsongen, med 13 avsnitt, premiärvisades på Netflix 6 januari 2017. Den följdes av en andra säsong, men den tredje planerade säsongen blev alltså inställd. 

Upphävandet av serien förklarade Netflix genom en Facebook-post där de skrev: 

”Valet kom inte lätt – vi tillbringade flera veckor med att försöka hitta ett bra sätt att göra en till säsong men i slutändan var det helt enkelt inte tillräckligt många som tittade på serien för att motivera en till säsong”. 

Seriens fans var inte nöjda med förklaringen och många av dem undrade om serien skulle uppstå någon annanstans. 

För Netflix är det inte antalet tittare som avgör hur många säsonger det blir av en serie. Bildkälla: Unsplash

Den egentliga anledningen till att Netflix ställt in serien verkar vara att de tycker att det räcker med två-tre säsonger per serie – sedan drar de ur proppen, det enligt tidningen Deadline. 

Trots att användarna kanske blir missnöjda över att det inte kommer fler säsonger av deras favoritserie, tänker Netflix att de ändå kommer fortsätta att använda tjänsten – eftersom de är rädda att missa de nya serierna och filmerna som hela tiden rullar in. 

Tidningen Deadline rapporterar också att Netflix föredrar serier med tio avsnitt, eller färre. Fler avsnitt än så anses vara en onödig kostnad för företaget. 

Kontentan är alltså att Netflix inte bryr sig om hur många tittare en serie har, utan i slutändan är det pengarna de tjänar på serien som avgör hur länge en serie får leva vidare på streamingsajten.

Häromdagen kritiserades Netflix för att ha använt sig av verkliga nyhetsbilder i succéthrillern Bird box. Netflix tog sedan bort nyhetsbilderna efter kritik från det kanadensiska parlamentet. Mer om det kan du läsa här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du titta på serier på Netflix?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.