Fredag 30 Jul
Stockholm

Därför tar Netflix bort populära serier

Netflix tar bort serie
Netflix tar bort serien One Day at a Time. Foto: Unsplash

Det händer att Netflix tar bort serier på sajten och ursäktar det med att de inte har tillräckligt många tittare – men det verkar inte vara den egentliga anledningen.

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Netflix hamnade lite i blåsväder förra veckan när de bestämde sig för att inte göra några fler säsonger av den populära familjekomediserien One Day at a Time.

Serien är inspirerad av den gamla Norman Lear-serien med samma namn. Den första säsongen, med 13 avsnitt, premiärvisades på Netflix 6 januari 2017. Den följdes av en andra säsong, men den tredje planerade säsongen blev alltså inställd. 

Upphävandet av serien förklarade Netflix genom en Facebook-post där de skrev: 

”Valet kom inte lätt – vi tillbringade flera veckor med att försöka hitta ett bra sätt att göra en till säsong men i slutändan var det helt enkelt inte tillräckligt många som tittade på serien för att motivera en till säsong”. 

Seriens fans var inte nöjda med förklaringen och många av dem undrade om serien skulle uppstå någon annanstans. 

För Netflix är det inte antalet tittare som avgör hur många säsonger det blir av en serie. Bildkälla: Unsplash

Den egentliga anledningen till att Netflix ställt in serien verkar vara att de tycker att det räcker med två-tre säsonger per serie – sedan drar de ur proppen, det enligt tidningen Deadline. 

Trots att användarna kanske blir missnöjda över att det inte kommer fler säsonger av deras favoritserie, tänker Netflix att de ändå kommer fortsätta att använda tjänsten – eftersom de är rädda att missa de nya serierna och filmerna som hela tiden rullar in. 

Tidningen Deadline rapporterar också att Netflix föredrar serier med tio avsnitt, eller färre. Fler avsnitt än så anses vara en onödig kostnad för företaget. 

Kontentan är alltså att Netflix inte bryr sig om hur många tittare en serie har, utan i slutändan är det pengarna de tjänar på serien som avgör hur länge en serie får leva vidare på streamingsajten.

Häromdagen kritiserades Netflix för att ha använt sig av verkliga nyhetsbilder i succéthrillern Bird box. Netflix tog sedan bort nyhetsbilderna efter kritik från det kanadensiska parlamentet. Mer om det kan du läsa här!

Brukar du titta på serier på Netflix?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela