För- och nackdelar med kärnkraft
Kärnkraft är ett hett ämne i miljödebatten. - Foto: TT

Här är allt du vill veta om kärnkraftens påverkan på miljön

Kärnkraft är ett omdebatterat ämne som ofta leder till heta känslor. Det har pratats om att kärnkraften kan vara en lösning på klimatutmaningen. Men stämmer det? Hur påverkar egentligen kärnkraften miljön? Nyheter24 reder ut.


I Sverige har vi haft kärnkraft sedan 70-talet och i dagsläget står den för ungefär 40 procent av vår elproduktion.

Men kärnkraften är ett hett ämne i debatten. Det diskuteras flitigt huruvida det är bra eller dåligt för miljön. 

För det första kanske du undrar hur kärnkraftverk fungerar? Förenklat så drivs dagens kärnkraftverk genom klyvning av atomkärnor, uran, som ger ifrån sig energi som värmer upp vatten till ånga under högt tryck. Ångan i sin tur driver turbiner som producerar el. 

Vad är fördelarna med den här typen av energi? 

Förespråkarna pekar på att kärnkraft är en av de former av elproduktion som har lägst koldioxidutsläpp. Som du säkert vet är koldioxid inte en höjdare för klimatet då det är den växthusgas som bidrar mest till den förstärkta växthuseffekten. 

Kärnkraftverk är även mycket effektiva då ett enda stort kärnkraftverk kan göra lika mycket el under ett år som ungefär 1000 moderna vindkraftverk.

I Sverige står fortfarande kärnkraften för ungefär 40 procent av vår elproduktion. Bildkälla: Adam Ihse/TT

Uranbrytning kan vara miljöfarligt

Det finns även nackdelar med denna typ av elproduktion. Kärnkraften påverkar miljön vid framställningen av bränslet. Uranet som behövs vid produktionen måste brytas och då uppstår en lokal förändring av landskapet. 

Enligt Naturskyddsföreningen är uranbrytning en mycket miljöfarlig verksamhet. Uran är i sig mycket giftigt och i brytningen uppstår stora mängder radioaktivt restmaterial som riskerar att läcka ut i vattendragen. 

Dessutom är frågan om avfallshantering inte löst. Nu förvarar man kärnavfallet i kopparkapslar som grävs ner 500 meter under jorden och fylls med bentonitlera. Dock visa forskning att kopparen riskerar att korrodera och att sprickbildning då kan uppstå. 

En annan stor nackdel med kärnkraft är att det skapas radioaktiva ämnen vid driften. En olycka vid ett kärnkraftverk kan nämligen innebära att radioaktiva ämnen släpps ut som kan påverka omgivningen på ett förödande sätt. 

Du kanske minns den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för drygt 30 år sedan? En reaktor exploderade och ett moln med radioaktiva partiklar spreds över Europa vilket resulterade i att väldigt många människor miste sina liv.  

Bra med kärnkraft:

Fördelarna med kärnkraft är alltså att det är den typ av elproduktion som släpper ut minst koldioxid. Det är även ett mycket effektivt sätt att producera el på. 

Dåligt med kärnkraft: 

Nackdelarna med kärnkraft är att det krävs uran vid produktionen och uranbrytning är en mycket miljöfarlig verksamhet. Den andra stora nackdelen är att det skapas radioaktiva ämnen vid driften, så en olycka kan ha förödande konsekvenser. 

Explosionen i kärnkraftverket Tjernobyl inträffade norr om Kiev, i Ukraina. Men även Sverige påverkades av olyckan, och gör faktiskt det än idag. Här kan du läsa mer om hur Sverige påverkades av den fruktansvärda kärnkraftexplosionen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att man borde ta bort all kärnkraft?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.