Tisdag 28 Sep
Stockholm

Så gör du om någon i din närhet blir träffad av blixten

Blixtnedslag
Så gör du om blixten slår ned i din närhet. Foto: Florian Gaertner/AP/TT

Under sommaren kan det åska till ordentligt uppe bland molnen. Men vad gör du om någon i din närhet skulle bli träffad av blixten? Nyheter24 har tagit reda på svaret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommaren brukar innehålla mycket sol och värme, men även en hel del åskoväder. Och då finns risken att ett blixtnedslag kan slå ned i just din närhet. Då gäller det att vara redo och veta exakt hur man ska gå tillväga för att hjälpa personer som kan ha blivit drabbade. 

– Det som händer när du blir träffad av blixten är att du blir medvetslös och slutar att andas. Då gäller det att vara snabb med att utföra hjärt- och lungräddning, eftersom personens hjärta har slutat fungera, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära på Uppsala universitet, till Nyheter24.

80 procent chans att du överlever ett blixtnedslag

Men skulle du eller någon i din närhet bli träffad av blixten så är chansen ändå stor att du överlever, nämligen hela 80 procent. Och anledningen till det beror på att elektriciteten från blixten oftast transporteras via huden och inte genom kroppen.

– Du dör oftast om du blir träffad i huvudet eller om blixten tar sig igenom kroppen och skadar dina inre organ. Men detta inträffar endast vid 20 procent av fallen, säger Cooray. 

Fem svenskar träffas av blixten varje år

Chansen att den slår till just där du befinner dig är dock väldigt låg. Varje år träffas cirka fem personer av blixten i Sverige. Men skulle du ha otur så finns det knep man kan ta till sig om åskan är nära.

– Det bästa är att vara inomhus. Sök upp ett hus om du hör att åskan är i närheten. Är du utomhus och inte har någon byggnad i din närhet så hoppa in i en bil. Det ökar dina chanser att inte bli träffad, säger Cooray.

Det är 80 procent chans att du överlever ett blixtnedslag. Bildkälla: Pixabay
Är du rädd för blixten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela