Blixtnedslag
Så gör du om blixten slår ned i din närhet. - Foto: Florian Gaertner/AP/TT

Så gör du om någon i din närhet blir träffad av blixten

Under sommaren kan det åska till ordentligt uppe bland molnen. Men vad gör du om någon i din närhet skulle bli träffad av blixten? Nyheter24 har tagit reda på svaret.


Sommaren brukar innehålla mycket sol och värme, men även en hel del åskoväder. Och då finns risken att ett blixtnedslag kan slå ned i just din närhet. Då gäller det att vara redo och veta exakt hur man ska gå tillväga för att hjälpa personer som kan ha blivit drabbade. 

– Det som händer när du blir träffad av blixten är att du blir medvetslös och slutar att andas. Då gäller det att vara snabb med att utföra hjärt- och lungräddning, eftersom personens hjärta har slutat fungera, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära på Uppsala universitet, till Nyheter24.

80 procent chans att du överlever ett blixtnedslag

Men skulle du eller någon i din närhet bli träffad av blixten så är chansen ändå stor att du överlever, nämligen hela 80 procent. Och anledningen till det beror på att elektriciteten från blixten oftast transporteras via huden och inte genom kroppen.

– Du dör oftast om du blir träffad i huvudet eller om blixten tar sig igenom kroppen och skadar dina inre organ. Men detta inträffar endast vid 20 procent av fallen, säger Cooray. 

Fem svenskar träffas av blixten varje år

Chansen att den slår till just där du befinner dig är dock väldigt låg. Varje år träffas cirka fem personer av blixten i Sverige. Men skulle du ha otur så finns det knep man kan ta till sig om åskan är nära.

– Det bästa är att vara inomhus. Sök upp ett hus om du hör att åskan är i närheten. Är du utomhus och inte har någon byggnad i din närhet så hoppa in i en bil. Det ökar dina chanser att inte bli träffad, säger Cooray.

Det är 80 procent chans att du överlever ett blixtnedslag. Bildkälla: Pixabay
Relaterat
Är du rädd för blixten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Granskning: Kina sprider världsbild i läromedel

Kosovo kräver serbisk utlämning av misstänkta

Kosovo kräver att sex personer som misstänks ha deltagit i en attack och belägring i söndags ska utlämnas från Serbien, dit de tros ha tagit sin tillflykt.

Almega: Utrymme att höja priserna

Arbetsgivarorganisationen Almega håller inte med om att tjänsteinflationen är "konstigt hög". Att hushållen fortsätter unna sig efter pandemin är en del av förklaringen, menar Almegas chefsekonom Patrick Joyce.

Erica, 30, hittade enorma kantareller: “Nybörjartur”

Erica Dahl var ute och plockade svamp för första gången när hon fick syn på något gult på håll. Det gula visade sig vara enorma kantareller.

Arlandas passpolis stänger – hit får du vända dig för ett provisoriskt pass

Resenärer från Arlanda gör klokt i att kolla en extra gång att passet är med. Nu försvinner nämligen den sista livlinan när passpolisen stänger sitt kontor på flygplatsen.

Två sprängningar dagarna före skredet

Skredet syns som en utsträckt signal från klockan 01.40 och framåt, natten till i lördags. Enligt data från Svenska nationella seismiska nätet skedde dock också två sprängningar nära Stenungsund, dagarna före det stora raset.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.