Spermier
Män som äter mycket snabbmat har sämre och färre spermier - Foto: Kallestad, Gorm/TT, Larsen, Håkon Mosvold/TT

Män som äter mycket snabbmat har färre spermier

Är du kille ska du se upp för att trycka i dig för mycket snabbmat. En ny studie visar nämligen att de som äter mycket skräpmat har markant färre spermier.


Hamburgare, pizza, kebab och pommes är bara lite av all snabbmat som kan vara otroligt god att äta ibland. Men det får inte bli för mycket. Som bekant är det inte bra för vår hälsa, den innehåller inte så mycket näring och en del transfetter. 

Är du man ska du vara ännu mer strikt när det kommer till hur mycket snabbmat du konsumerar, i alla fall om du vill ha en bra spermaproduktion. En ny studie visar nämligen att snabbmat påverkar testiklarnas funktion hos unga män.

Mer snabbmat = färre spermier

Studien, som är gjord vid Harvard University, presenterades i Wien under tisdagen vid 2019 års möte av European Society of Human Reproduction and Embryology i Wien, Österrike. I rapporten framkommer det att mängden spermier hos män i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland har minskat med 59 procent under en 40-årsperiod.

Anledningen är just de "västerländska" måltiderna som innehåller en högre fetthalt. Studien visar att de som konsumerar mycket snabbmat i genomsnitt har 25.6 miljoner färre spermier än de män som äter mer fisk, kyckling, frukt och grönsaker. 

Så gjordes studien 

Men hur gjorde egentligen forskarna för att få fram resultatet? Jo de studerade matvanorna och spermakvalitén hos 3000 friska, unga danska män. De fann då matmönstret: många spermier förknippades med bra mat med mycket protein och näring och färre spermier med livsmedel innehållande mycket fett.

I studien skriver forskarna bland annat:

"Våra resultat stödjer det växande beviset att hålla fast vid en hälsosam kost är förknippat med högre spermieproduktion". 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du snabbmat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)