Optimister lever längre än pessimister.
En ny studie visar att optimister i snitt lever längre än pessimister. - Foto: Foto: Shutterstock (Montage)

Nya studien: Pessimister dör tidigare än optimister

Är du en optimist? Då har du tur. En ny studie visar nämligen att det finns en stor chans att du lever längre än de som surar.


I århundraden har människan spekulerat kring vad hemligheten bakom ett långt liv är. Och en ny studie visar att svaret kan vara mycket enklare än vad man tidigare trott.

Studien, som publicerats av forskare på Boston University, visar nämligen att optimister generellt sätt lever längre än pessimister. 

Optimister – högre sannolikhet att vara högutbildade

De personer som fick högre poäng i en mätning av optimism och inställning hade större sannolikhet att bli över 85 år gamla än de som fick låga poäng – oavsett vilket kön deltagaren hade. 

Studien visade även att de med en optimistisk inställning hade större sannolikhet att vara högutbildad. Samma grupp var även mer benägna att vara fysiskt aktiva, och mindre benägna att drabbas av bland annat diabetes och depression. 

Har studerat människorna i över 60 år 

Studien har pågått i över ett halvt sekel. Forskare började studera kvinnliga studiedeltagare år 1976, och manliga redan 1961. Och 2016 började man analysera livslängden på deltagarna. 

"Dessa fynd förstärker värdet av att inte bara titta på fysiska hälsorisker, utan även på personers psykosociala tillgångar, när man ser på livslängd och hälsa." skriver Lewina Lee, ledande forskare i studien. 

Om du gillade denna studie har vi skrivit om en hel del andra intressanta studier som du kanske vill kolla in!

Studie: De som går fort lever längre än de som går långsamt

Forskning visar: Barn med samkönade föräldrar gör bättre ifrån sig i skolan

Därför har du svårt att hålla reda på höger och vänster

Fem minnesknep: Så kommer du ihåg allt du lär dig

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en suris?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.