Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya studien: Pessimister dör tidigare än optimister

- 02/09/2019, 15:34

Är du en optimist? Då har du tur. En ny studie visar nämligen att det finns en stor chans att du lever längre än de som surar.

I århundraden har människan spekulerat kring vad hemligheten bakom ett långt liv är. Och en ny studie visar att svaret kan vara mycket enklare än vad man tidigare trott.

Studien, som publicerats av forskare på Boston University, visar nämligen att optimister generellt sätt lever längre än pessimister. 

Optimister – högre sannolikhet att vara högutbildade

De personer som fick högre poäng i en mätning av optimism och inställning hade större sannolikhet att bli över 85 år gamla än de som fick låga poäng – oavsett vilket kön deltagaren hade. 

Studien visade även att de med en optimistisk inställning hade större sannolikhet att vara högutbildad. Samma grupp var även mer benägna att vara fysiskt aktiva, och mindre benägna att drabbas av bland annat diabetes och depression. 

Har studerat människorna i över 60 år 

Studien har pågått i över ett halvt sekel. Forskare började studera kvinnliga studiedeltagare år 1976, och manliga redan 1961. Och 2016 började man analysera livslängden på deltagarna. 

"Dessa fynd förstärker värdet av att inte bara titta på fysiska hälsorisker, utan även på personers psykosociala tillgångar, när man ser på livslängd och hälsa." skriver Lewina Lee, ledande forskare i studien. 

Om du gillade denna studie har vi skrivit om en hel del andra intressanta studier som du kanske vill kolla in!

Studie: De som går fort lever längre än de som går långsamt

Forskning visar: Barn med samkönade föräldrar gör bättre ifrån sig i skolan

Därför har du svårt att hålla reda på höger och vänster

Fem minnesknep: Så kommer du ihåg allt du lär dig