Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trumps nya flyktingattack: "Väldigt dåliga människor"

- 11/09/2019, 20:46

Nya flyktingströmmar har uppstått i kölvattnet av orkanen Dorian som drabbat önationen Bahamas hårt. Den amerikanske presidenten visar nu upp stor misstänksamhet mot människorna som flyr landet.

Orkanen Dorian har orsakat kraftig förödelse på Bahamas. Omkring 50 personer har dött och tusentals saknas efter orkanens framfart under förra veckan. 

Enligt SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt förväntas dödssiffran dessutom att stiga ytterligare – och uppemot 70 000 personer rapporteras vara i behov av nödhjälp. 

Misstänksam president

President Donald Trump uppmanade under måndagen till försiktighet i samband med att många som flyr orkanen söker sig till USA. 

President Trump uppmanar till försiktighet angående Bahamasflyktingarna. Bildkälla: Alex Brandon/TT

– Vi måste vara väldigt försiktiga. Alla behöver fullständig dokumentation för Bahamas har haft stora problem med personer som kommit in i landet som inte borde vara där, sa Trump till reportrar utanför Vita huset. 

Därefter hävdade han att människor som nu lämnar önationen kan vara kriminella. 

– Jag vill inte tillåta personer som inte hade rätt att vara i Bahamas inträde i USA, det kan vara väldigt dåliga människor, väldigt farliga gängmedlemmar och väldigt väldigt farliga knarklangare, menade presidenten. 

"Vi påskyndar processen"

Trumps uttalande kom bara några timmar efter att Mark Mogan, ansvarig vid amerikanska gränskontrollen, meddelat att man kommer att underlätta processen för Bahamasflyktingar som söker sig till landet.

Amerikanska gränskontrollen påskyndar processen för flyktingar, enligt Mark Mogan. Bildkälla: Ramon Espinosa/TT

– Men det betyder inte att vi gör det här och samtidigt blundar. Vi måste balansera de humanitära behoven mot landets säkerhet. Så vi går fortfarande igenom den processen, men vi påskyndar processen, säger Mogan enligt Huffington Post

Mer nyheter: Greta Thunberg utmanar Donald Trump – utanför Vita huset

Borde USA ta emot flyktingar från Bahamas?