Presidenten är misstänksam mot Bahamasflyktingarna.
Donald Trumps nya flyktingkommentar. - Foto: Carolyn Kaster/TT, Fernando Llano/TT

Trumps nya flyktingattack: "Väldigt dåliga människor"

Nya flyktingströmmar har uppstått i kölvattnet av orkanen Dorian som drabbat önationen Bahamas hårt. Den amerikanske presidenten visar nu upp stor misstänksamhet mot människorna som flyr landet.


Orkanen Dorian har orsakat kraftig förödelse på Bahamas. Omkring 50 personer har dött och tusentals saknas efter orkanens framfart under förra veckan. 

Enligt SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt förväntas dödssiffran dessutom att stiga ytterligare – och uppemot 70 000 personer rapporteras vara i behov av nödhjälp. 

Misstänksam president

President Donald Trump uppmanade under måndagen till försiktighet i samband med att många som flyr orkanen söker sig till USA. 

President Trump uppmanar till försiktighet angående Bahamasflyktingarna. Bildkälla: Alex Brandon/TT

– Vi måste vara väldigt försiktiga. Alla behöver fullständig dokumentation för Bahamas har haft stora problem med personer som kommit in i landet som inte borde vara där, sa Trump till reportrar utanför Vita huset. 

Därefter hävdade han att människor som nu lämnar önationen kan vara kriminella. 

– Jag vill inte tillåta personer som inte hade rätt att vara i Bahamas inträde i USA, det kan vara väldigt dåliga människor, väldigt farliga gängmedlemmar och väldigt väldigt farliga knarklangare, menade presidenten. 

"Vi påskyndar processen"

Trumps uttalande kom bara några timmar efter att Mark Mogan, ansvarig vid amerikanska gränskontrollen, meddelat att man kommer att underlätta processen för Bahamasflyktingar som söker sig till landet.

Amerikanska gränskontrollen påskyndar processen för flyktingar, enligt Mark Mogan. Bildkälla: Ramon Espinosa/TT

– Men det betyder inte att vi gör det här och samtidigt blundar. Vi måste balansera de humanitära behoven mot landets säkerhet. Så vi går fortfarande igenom den processen, men vi påskyndar processen, säger Mogan enligt Huffington Post

Mer nyheter: Greta Thunberg utmanar Donald Trump – utanför Vita huset

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde USA ta emot flyktingar från Bahamas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.