Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norska kändispastorn fnyser åt klimathotet: "Snart kommer Jesus"

- 02/10/2019, 18:56 -

Den norska tv-pastorn Jan Hanvold uppmanar nu alla att sluta bekymra sig för klimatet. Snart kommer nämligen ingen mindre än Jesus till undsättning.

Klimatfrågan är en av vår samtids mest omdiskuterade frågor och väcker starka känslor på många håll. 

Oroliga forskare ställs emot skeptiker som tycker att det påstådda hotet är överdrivet. 

En av kritikerna är den norska kändispastorn Jan Hanvold – som menar att vi alla kan sitta lugnt i båten. 

Stor publik

Hanvold driver Norges största kristna tv-kanal och når över 100 000 tittare varje vecka. Kändispastorn är dessutom populär på Facebook där han har flera tusen följare. 

Det är just på sociala medier som Hanvold har diskuterat klimatkrisen flitigt under senaste tiden, och han är inte särskilt orolig. 

Han menar bland annat att det är medias fel att det uppstått en klimathysteri, och att Jesus snart kommer.

"Bibeln säger att Jesus snart kommer för att upprätta sitt 1000-åriga fredsrike. Så det är de goda nyheterna, världen går inte under. Så oroa dig inte för klimatet. Fortsätt att äta din biff med gott samvete. Flyg som aldrig förr, och känn ingen skam", skriver Hanvold i ett Facebook-inlägg.

Kritiken mot Greta Thunberg

I andra inlägg nämner kändispastorn den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Han menar att han kan se på hennes ansiktsuttryck att hon inte mår bra. 

"Och att hjärntvätta barn till att tro på den här hysterin och uppmuntra dem till att strejka. Personligen tycker jag synd om den här flickan och jag ber för henne", skriver han.  

Men det är inte alla inom den norska kyrkan som håller med om den här beskrivningen. 

"En falsk profet"

Den högt uppsatte biskopen Atle Sommerfeldt är en av dem.

– Jan Hanvold är en falsk profet som bidrar till att klimatkrisen blir värre för miljontals. Uppdraget som vi har fått av Gud är att hantera skapelsen på bästa sätt, så att vi lämnar den i bättre skick än vad vi fick den i, säger han till NRK

Sommerfeldt tar tvärtemot sin kollega klimathotet på allvar. Han har bland annat kämpat för att få bort köttet från hans stiftelses meny.

Läs mer: Har Greta Thunberg förutspått att jorden går under år 2030?
Läs mer: Putins hårda attack på Greta Thunberg: "Manipulerad tonåring"