Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Halloween och alla helgons dag 2019 – här är alla datumen

- 28/10/2019, 10:19 -

Det är många frågetecken som råder inför den stundande halloween-helgen. När är det halloween? När är det röddag? Vad är skillnaden mellan halloween och alla helgona? Nyheter24 ger dig svaret.

Vilken dag är det egentligen som gäller för bus eller godis, och vilken dag ska man bege till kyrkogården och tända ljus? Och när är det egentligen man ska ha en hejdundrande halloween-fest? 

Det råder stor förvirring vilka dager som gäller under denna skrämmande högtid, men Nyheter24 reder ut alla frågetecken!

HALLOWEEN

Bildkälla: Shutterstock

I Sverige kan halloween även benämnas som allhelgonaafton, men det vanligaste är att man säger halloween. Halloween härstammar från delar av Irland och Skottland, men numera är halloween störst i USA och Storbritannien. 

I USA och Storbritannien firas halloween alltid den 31 oktober. Detta eftersom halloween är dagen, eller aftonen, före allhelgonadagen som alltid infaller 1 november. 

I Sverige finns det lite olika uppfattning om man ska fira halloween den 31 oktober. Detta inträffar antingen dagen före allhelgonadagen eller dagen före alla helgons dag. Alla helgons dag infaller alltid lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.

Men det är på halloween man går utklädd och knackar dörr samt säger "bus eller godis". Halloween-fester brukar hållas omkring helgen runt 31 oktober. 

ALLHELGONADAGEN

Bildkälla: Shutterstock

Denna dag infaller alltid den 1 november. Först var det samma som alla helgons dag, men 1952 fattades beslut om att flytta alla helgons dag till lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Då fick 1 november namnet allhelgonadagen i den svenska almanackan. 

Ursprunget till allhelgonadagen och alla helgons dag är därför samma. 

ALLA HELGONS DAG

Bildkälla: Shutterstock

Vad är då Alla helgons dag? Som vi redan nämnt infaller högtiden på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. 2019 infaller Alla helgons dag den 2 november.

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till martyrers samt helgons ära, detta har firats sedan medeltiden. 

I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag, alltså en röd dag. Exempelvis så har Systembolaget stängt på alla helgons dag. Men dagen före så har Systembolaget öppet som vanligt. 

Det är på alla helgons dag som många besöker kyrkogårdar och tänder ljus vid gravarna.

Läs även: Supersnabb guide: Så klär du ut dig till Greta Thunberg på halloween