Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning visar: Kvinnliga förövare mot barn vanligare än man tror

- 28/11/2019, 20:08 -

En ny studie visar att kvinnor som begår sexuella övergrepp och ofredanden mot barn är vanligare än man tidigare har trott. Trots att det är majoriteten män som begår sexualbrott så menar forskningen att det finns ett stort mörkertal.

Allt fler tips som skickats in till barnrättsorganisationen Ecpat Sveriges tipslinje pekar på att det skett en ökning av antalet kvinnor som begår sexuella övergrepp mot barn.

"Antagandet är att förövare alltid är män"

Enligt en ny forskningsrapport som organisationen presenterat visar resultaten att cirka 1,5 till 4 procent av befolkningen har utsatts för sexuella övergrepp av en kvinna när de var barn.

Resultatens beskrivning lyder att "det är fortfarande integrerat i den samhälleliga bilden att kvinnor kan begå sexuella övergrepp på barn, utan antagandet är att förövare alltid är män".

– Det handlar om allt från våldtäkter och grova sexuella övergrepp till ofredanden. Vi tror att ökningen beror på att allt fler förövare, både kvinnor och män, dokumenterar övergreppen idag. De tips vi får handlar ofta om att någon hittat övergreppsmaterial på internet, förklarar Ecpat Sveriges generalsekreterare Anna Karin Hildningson Boqvist i en intervju med SVT.

Stort mörkertal

Trots det så stämmer det fortfarande att det är män som ligger bakom majoriteten av alla övergrepp. 

Dock menar Hildningson Boqvist att det finns ett stort mörkertal kring övergrepp som begås av kvinnor.

– Vi behöver mer kunskap från barn och unga själva. De berättar ofta inte för vuxna om övergreppen, menar hon.

Flera motiv

Kvinnornas motiv till varför de begår övergreppen har, enligt Hildningson Boqvist, att göra med antingen ekonomiska intressen eller om sexuella intressen till barn. Det har även hänt att kvinnan begår övergreppet tillsammans med en man.

Kan orsaka psykisk ohälsa

Det finns inte mycket forskning kring de psykiska men som barnen får. Det man dock vet är att konsekvenserna blir minst lika allvarliga som när det är en manlig förövare.

Psykisk ohälsa och problem med framtida relationer är något barnet ofta drabbas av.

– Vi vill skapa en förståelse för att en förövare kan vara vem som helst och att de finns där barn finns. Om vi breddat vårt samtal kring sexuella övergrepp mot barn så fungerar det förebyggande, avslutar Anna Karin Hildningson Boqvist till SVT.