Melodifestivalen kommer med nya krav.
Melodifestivalen kommer med nya krav. - Foto: Naina Helén Jåma/TT, Pontus Lundahl/TT

Melodifestivalens krav: Kvinnliga låtskrivare bakom varje bidrag

Melodifestivalen har tidigare blivit kritiserade för könsskillnaden när det kommer till upphovspersoner för varje bidrag. De har därför ett nytt krav inför 2022 års upplaga: minst en kvinnlig upphovsperson på varje bidrag.


SVT har infört nya regler inför framtidens upplagor av Melodifestivalen.

Från och med år 2022 krävs det att alla tävlingsbidrag har med kvinnliga låtskrivare. Ett undantag godkänns om det är så att låten endast är skriven av en person.

Tidigare fått stark kritik

Melodifestivalen har tidigare fått stark kritik gällande den stora skillnaden bland könen i antalet upphovspersoner.

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet.

"Jobbat tillsammans"

Det har tidigare funnits liknande krav för att kvotera in fler kvinnliga låtskrivare. År 2014 skulle minst 20 procent av låtarna ha en kvinnlig upphovsperson. Året efter gick det upp till 50 procent.

I årets tävling såg man kvinnliga låtskrivare på fler än hälften av alla bidrag. Men ser man till statistiken var endast 21 av 79 låtskrivare kvinnor medan 58 av dem var män.

– Det är inte en siffra man vill slå sig för bröstet för, men framför allt handlar det om att få till starka hits och pusha Melodifestivalen in i framtiden tillsammans. Om man tittar på årets final så hade de fem i topp en kvinna med på upphovet. De hitsen har skapats för att man helt enkelt jobbat tillsammans, säger Karin Gunnarsson i intervjun med Aftonbladet.

I frågan kring huruvida detta begränsar de låtskrivarteam som endast består av män, menar Karin att det snarare är en chans och möjlighet att vidga vyerna och få in ny input. Enligt henne är detta endast en positiv åtgärd.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.