"Ibland känner jag mig som en slagpåse", säger Tegnell under pressträffen.
"Ibland känner jag mig som en slagpåse", säger Tegnell under pressträffen. - Foto: Anders Wiklund, Emojipedia

Tegnell om uppmärksamheten: "Känner mig som en slagpåse"

Under en pressträff svarar statsepidemiologen Anders Tegnell på frågor gällande den svenska coronastrategin. Han menar även att den kritik han har fått sista tiden har gjort att han ibland känner sig som en slagpåse.


Sverige har fått stark kritik från andra länder gällande hanteringen av corona.

Många har ifrågasatt statsepidemiologen Anders Tegnell och den strategi han varit med och tagit fram.

"Anser fortfarande att strategin är bra"

Under onsdagens pressträff ger Tegnell svar på tal gällande en nyhet som spridits om att han ska vara självkritisk gentemot strategin:

– Det har spridits en nyhet om att jag, eller vi på myndigheten, anser att strategin varit felaktig och ska ändras. Vi anser fortfarande att strategin är bra, man kan alltid bli bättre i det här arbetet.

Nyheten syftar till den intervju som Tegnell hade med Sveriges Radio, där han säger att Sverige borde ha tagit till fler åtgärder redan från början, något som Nyheter24 skrev om här.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, helt klart, säger han i intervjun.

Menar att det är övertolkat

Han står alltså fast vid att den svenska strategin är korrekt, och menar att det han tidigare sagt har blivit övertolkat, skriver Aftonbladet.

Under pressträffen förklarar han även att landet hade följt samma strategi även om vi skulle besitta den kunskap och erfarenhet vi nu har.

– Sedan har vi hela tiden anpassat oss genom perioden. Vi har inte ändrat strategin, men ändrat verksamheten kontinuerligt, speciellt för något nytt som vi inte upplevt tidigare.

"Känner mig som en slagpåse"

Han får även en mer personlig fråga från en reporter på Financial Times. Reportern undrar hur Tegnell personligen berörts av den enorma uppmärksamhet som Sverige har fått på grund av den unika strategin:

– Ibland känner jag mig som en slagpåse, men jag är okej med det, svarar statsepidemiologen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!