Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

TikTok kan komma att förbjudas – här är varför

- 07/07/2020, 21:13 -

Just nu pågår diskussioner om att eventuellt förbjuda den enormt populära applikationen TikTok både i USA och Australien.

Appen TikTok har på kort tid ökat explosionsartat och kommit att bli en av världens mest använda appar.

Gränsstrider

Men det har varit mycket diskussioner kring en eventuell bannlysning. Indien har så sent som förra veckan beslutat att förbjuda både den kinesiska applikationen och andra appar, till följd av de gränsstrider mellan Kina och Indien.

USA och Australien

Nu har USA:s utrikesminister Mike Pompeo öppnat upp diskussionen för ett potentiellt förbud mot kinesiska sociala medier. Även flera parlamentsledamöter i Australien hakar på i frågan, då de menar att det utgör en risk mot den nationella säkerheten och tilldelar data till kommunister i Kina.

Under måndagen gick TikTok ut med ett meddelande om att de kommer dra sig ur marknaden i Hongkong inom några dagar. Detta på grund av införandet av den nya säkerhetslagen i Honkong, skriver Aftonbladet.

Samlar information

Plattformen samlar data och information, något som användaren godkänner vid medlemskap. På webbsidan skriver de att de också "samlar in information som finns i de meddelanden du skickar via vår plattform och information från din telefonbok om du ger oss tillgång till det på din mobila enhet".

Om du som användare väljer att registrera dig genom Facebook eller Instagram, samlar TikTok även in information om dig som finns där.

Läs mer: TikTok: Så får du fler visningar och fler följare

Läs mer: Ungdomar på TikTok sprider dolda budskap – om psykisk ohälsa

Läs mer: Ungdomar på TikTok filmade när de hittade resväska – innehållet är chockerande