Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Undersökning visar: Stödet för Sverigedemokraterna ökar mest

- 07/08/2020, 14:34

Det går bra för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, som i Aftonbladets senaste mätning ökat med 0,8 procent i väljarstöd.

I Aftonbladets/Demoskops senaste mätning ställde de frågan "Vilket parti hade du röstat på om det var val idag?" till 2 705 personer under några dagar i juli och augusti. 

SD och M bäst resultat

Resultaten visar på att Sverigedemokraterna och Moderaterna är de som fått ökat väljarstöd senaste tiden. Bägge partierna har ökat med 0,8 procent, något som ger M ett stöd på 21,6 procent och SD 20,5.

S minskar

Tidigare har mätningar visat på att Socialdemokraterna fick ett ökat stöd i början av coronapandemin, ett stöd som nu minskat radikalt. I Aftonbladets undersökning fick de 27,3 procent av väljarstödet.

– Det är intressant att de försvagas i väljargruppen män och övre medelåldern, det är nyckelgruppen hos SD, menar Demoskops opinionschef Peter Santesson till Aftonbladet.

Miljöpartiet under riksdagsspärren

Några partier det inte går bra för alls är Miljöpartiet, som endast plockar 3,4 procent av väljarstödet. Det innebär i praktiken att regeringspartnern nu befinner sig långt under riksdagsspärren.

Vänsterpartiet tappar en hel procentenhet och landade på 6,8 procent. Liberalerna får ynka 3,3 procent stöd medan ingenting förändrats dramatiskt hos Kristdemokraterna, rapporterar Aftonbladet.