Tisdag 19 Okt
Stockholm

Undersökning visar: Stödet för Sverigedemokraterna ökar mest

Åkessons väljarstöd ökar.
Åkessons väljarstöd ökar. Foto: Jonathan Näckström/TT, Shutterstock

Det går bra för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, som i Aftonbladets senaste mätning ökat med 0,8 procent i väljarstöd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Aftonbladets/Demoskops senaste mätning ställde de frågan "Vilket parti hade du röstat på om det var val idag?" till 2 705 personer under några dagar i juli och augusti. 

SD och M bäst resultat

Resultaten visar på att Sverigedemokraterna och Moderaterna är de som fått ökat väljarstöd senaste tiden. Bägge partierna har ökat med 0,8 procent, något som ger M ett stöd på 21,6 procent och SD 20,5.

S minskar

Tidigare har mätningar visat på att Socialdemokraterna fick ett ökat stöd i början av coronapandemin, ett stöd som nu minskat radikalt. I Aftonbladets undersökning fick de 27,3 procent av väljarstödet.

– Det är intressant att de försvagas i väljargruppen män och övre medelåldern, det är nyckelgruppen hos SD, menar Demoskops opinionschef Peter Santesson till Aftonbladet.

Miljöpartiet under riksdagsspärren

Några partier det inte går bra för alls är Miljöpartiet, som endast plockar 3,4 procent av väljarstödet. Det innebär i praktiken att regeringspartnern nu befinner sig långt under riksdagsspärren.

Vänsterpartiet tappar en hel procentenhet och landade på 6,8 procent. Liberalerna får ynka 3,3 procent stöd medan ingenting förändrats dramatiskt hos Kristdemokraterna, rapporterar Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela