Högsta domstolen avslår republikanernas stämningsansökan.
Högsta domstolen avslår republikanernas stämningsansökan. - Foto: Bildkälla: Stella Pictures.

Trumps nederlag – sista försöket till att ändra valresultatet

Ett av Donald Trumps försök till att ändra valresultatet var genom en stämningsansökan som delstaten Texas stod bakom. Ärendet gick till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte kommer ta upp fallet.


Efter en riktigt rysare till val stod det klart att Joe Biden blir USA:s nästa president. Efter beskedet följde dock veckor av ifrågasättande av valresultatet från den republikanska sidan. Man har påstått valfusk och begärt att flera delstater ska räkna om sina röster. 

Läs mer: Donald Trump: "Om jag förlorade hade jag erkänt det"

Vad som sågs som Donald Trumps sista chans till att riva upp valresultatet har varit en stämningsansökan som lämnades in av republikanska justitieministern i Texas, Ken Paxton.

Målet var att stämma delstaterna Georgia, Wisconsin, Pennsylvania och Michigan och man begärde att de inte skulle tillåtas skicka elektorer till den slutgiltiga omröstningen på måndag. 

"The Big One"

Trump har varit aktiv på Twitter under natten och har kallat den avgörande stämningen för "The Big One", eftersom den har beskrivits som hans sista chans till att kunna fortsätta som president. 

Men inatt stod det klart att Högsta domstolen avslagit stämningsansökan. Detta pågrund av att Texas inte har rätt att påverka andra delstaters valsystem, enligt New York Times

Presidenten var uppenbart besviken över beskedet. 

"Högsta domstolen har svikit oss. Ingen visdom, inget mod!", skrev han på Twitter. 

Ovanligt att ärenden hamnar hos HD

Anledningen till att republikanernas stämningsansökan hamnade hos Högsta domstolen var på grund av att den rörde en dispyt mellan delstater. I vanliga fall är det konflikter om gränsdragningar och vattenrättigheter som avgörs på federal nivå, enligt SVT.

“Texas har inte visat upp något juridiskt hållbart anspråk för hur andra delstater genomför sina val. Alla andra väntande stämningar avfärdas”, skriver HD i beslutet. 

Donald Trump är besviken på Högsta domstolen. Bildkälla: Oliver Contreras/TT.

LÄS MER:

Advokaten ansågs för galen för Trump – sparkades

Trump går med på att lämna Vita huset: "Utlovar stora saker"

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.