Miljoner amerikaner blir utan arbetslöshetsstöd – Trump vägrar godkänna

- 26/12/2020, 13:41

14 miljoner amerikanska medborgare som förlorat jobbet under coronapandemin kan bli utan arbetslöshetsstöd. Detta då Donald Trump ännu inte skrivit under stödpaketet.

Lördagen den 26 december var sista giltiga datumet för den arbetslöshetsersättning som miljoner amerikaner förlitat sig på sedan de blev av med jobben till följd av coronapandemin.

14 miljoner utan stöd

Saknaden av Donald Trumps underskrift kan sätta hela 14 miljoner människor utan stöd. Detta trots att kongressen och regeringen kommit överens om att 892 miljarder dollar skulle delas ut utan att han gav några protester.

Detta kan leda till att delar av statsapparaten tvingas stänga ned och att nästkommande års statsbudget inte godkänts. 

Bildkälla: Pablo Martinez Monsivais/TT
Bildkälla: Pablo Martinez Monsivais/TT

"Ge vårt folk pengar!"

Efter överenskommelsen gick Trump ut med att det enligt honom delas ut för mycket pengar till bland annat kulturprojekt och utländska bistånd. Enligt honom är 600 dollar för den enskilde amerikanen för lite och kräver att summan höjs.

"Varför vill politiker inte ge folket 2000 dollar istället för 600 dollar? Ge vårt folk pengar!", twittrade presidenten under gårdagen.

Ekonomiska experter kan delvis hålla med Trump om att summan är låg, men att allt stöd i dagens situation är nödvändigt, rapporterar Reuters.