Stefan Löfven berättar hur han tänker kring julhandlingen.
Stefan Löfven berättar hur han tänker kring julhandlingen. - Foto: Bildkälla: Malin Hoelstad/SvD/TT.

Löfven om julhandlingen: "Ber inte folk göra saker åt mig"

Statsminister Stefan Löfven har kritiserats för att han handlade i Gallerian strax innan jul, fast han uppmanat svenska folket att undvika att gå i butiker. Nu svarar han på kritiken.


Statsminister Stefan Löfven är en av flera ministrar som fått kritik för att till exempel julhandlat. Löfven syntes i Gallerian i Stockholm dagar innan julafton, trots att han själv uppmanat svenska folket till att undvika att gå i butiker och köpcentrum. 

I en intervju med SVT säger Löfven att han har dragit ner på besök i restauranger och butiker, och följer rekommendationerna för covid-19. Och att han dom få gångerna han vistats på sådana platser har hållit avstånd. Däremot förstår han kritiken han fått. 

– Jag har full förståelse för att folk tycker att det är konstigt, och alla människor tänker väl i efterhand "hade jag kunnat göra det här annorlunda", säger han till SVT.

"Jag har aldrig handlat på nätet"

När Löfven får frågan om han borde ha gjort något annorlunda så svarar han att han aldrig handlat på nätet men att han kanske borde ha inhandlat sin julklapp till Ulla tidigare. 

– Jag har ofta arbetat fram till julafton, så jag har aldrig varit väl förberedd kan jag säga inför julafton, och jag var inte det nu heller, säger han till SVT.

"Ber inte folk att göra saker åt mig" 

Löfven säger även att det inte var så mycket folk i Gallerian när han besökte den. Han understryker också att han inte har struntat i råden och har vid väldigt få tillfällen vistats i butiker. 

– Jag fungerar också så att jag säger inte åt någon annan att "gör det här åt mig", jag är van att klara mig själv. Att göra det jag ska göra, det gör jag själv, säger han till SVT.

Han förklarar att han endast ber andra att göra saker åt honom när han har ont om tid. Men att han i nio fall av tio utför sina ärenden själv. 

Statsminister Stefan Löfven. Bildkälla: Malin Hoelstad/SvD/TT.

LÄS MER:

Avslöjandet: Stefan Löfven handlade i galleria – trots restriktioner

Ulf Kristersson om Löfvens galleria-besök: "Lever inte som man lär"

Stefan Löfvens hälsning till vårdpersonalen: "De är våra hjältar"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!