Leveranserna av coronavaccin försenas.
Leveranserna av coronavaccin försenas. - Foto: Johan Nilsson/TT

Färre doser coronavaccin till Sverige: "Oacceptabelt"

Vaccinföretaget Pfizer/Biontech meddelar nu att flera EU-länder kommer få ett minskat antal vaccindoser. Detta då de ska uppgradera produktionen för att i längden kunna leverera fler doser.


I slutet av december vaccinerades den första personen i Sverige. Sedan dess har vaccinationerna varit i full gång runt om på landets vårdboenden.

Det har under hela tiden funnits en plan för hur många doser Sverige kommer att få ta emot – en plan som vaccintillverkaren Pfizer/Biontech nu ändrar på.

Minskning på 15 procent

Under fredagen meddelade de nämligen att de kommer att minska leveranserna till Europa. Detta för att de vill öka produktionstakten från 1,3 miljarder doser per år till två miljarder.

Det betyder att landet under den kommande månaden tilldelas färre doser för varje vecka. Det väntas bli en minskning på 15 procent, meddelar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Kräver en förklaring

Flera länder har nu gått ihop och krävt en offentlig förklaring från vaccinföretaget. I brevet som skickats till EU-kommissionen skriver hälsoministrarna att situationen är "oacceptabel" och att de känner en "allvarlig oro".

De menar att situationen också "minskar vaccinationsprocessens trovärdighet" och att de nu blir skyldiga att meddela respektive ländernas riskgrupper att vaccinationerna kommer att dröja ytterligare.

"Kunna leverera mer doser"

Ulrika Goossen är Sveriges kommunikationschef för Pfizer. Hon menar att de trots allt kommer att leverera vad som bestämts.

– Vaccinet kommer att leveras som avtalat under året första kvartal. Vi gör det här omställningen så att vi ska kunna leverera mer doser i längden, säger hon till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.