7 saker du inte visste om Carina Bergfeldt

- 22/01/2021, 15:55 -

Carina Bergfeldt är just nu namnet på allas läppar. Som USA-korrespondent har länge varit en återkommande gäst i svenskarnas vardagsrum – men det finns mycket du säkert inte visste om henne.

Som Svt:s USA-korrespondent har Carina Bergfeldt vunnit över de flesta svenskar. 

Nu har hon dessutom sin alldeles egna talkshow i SVT, där hon intervjuar spännande och aktuella gäster. Under förra veckans premiäravsnitt kunde tittarna bland annat höra statsminister Stefan Löfven berätta om sin basturitual.

Men vad vet du om journalisten från Västergötland? Här är sju saker du kanske inte hade koll på!

Växte upp i Götene

Bergfeldt föddes 1980 i Götene, i Västergötland. Där växte hon upp, men flyttade sedan till Göteborg för att plugga journalistik. 

Hade en svår uppväxt

I sitt sommarprat från 2019 öppnade Carina Bergfeldt upp om hur hon utsatts för och tvingats bevittna våld, hot och psykisk misshandel som barn. 

I programmet berättar hon om de fruktansvärda minnena: pappan som misshandlade hennes mamma, och hur han lärde Carina att hon var värdelös och hade ”vidrig personlighet”.

Carina Bergfeldt sommarpratade 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Har skrivit böcker

Carina Bergfeldt är också författare. Hon har skrivit två stycken spänningsromaner: "Fadersmord" och Fotografiet. Dessutom har hon skrivit reportageböckerna "Tre dagar med Ku Klux Klan" och "Sju dagar kvar att leva: En berättelse om brott och dödsstraff" 

Gift med dansk journalist

Bergfeldt gifte sig 2019 med den danska journalisten Jesper Zølck, som bevakar USA för danska TV2. De blev ett par redan 2017, och i sitt sommarprat berättade Bergfeldt hur maken hjälpt henne att läka de sår som finns kvar sedan barndomen:

– På inget ställe märks mina sår fortfarande så mycket som i min närmaste relation. Han är så mycket bättre på det här med att vara tillsammans än vad jag är. Jag har försökt på nästan alla sätt som går att söndra oss, att skrämma bort honom. Jag trodde inte att jag var värdig den sortens kärlek som han ville ge mig.

Carina Bergfeldt, maken Jesper Zølck och sonen Hamilton. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kämpade med ofrivillig barnlöshet

Det är inte bara sin svåra barndom som Carina Bergfeldt modigt och öppenhjärtat berättat om. Hon har också varit ärlig i sin berättelse om hur lång och kämpig resan till att få barn varit. 

Hösten 2019 berättade Bergfeldt på Instagram att hon och maken väntade sitt första barn. Hon avslöjade också att det inte varit en spikrak väg till plus på stickan:

"Nästan två år av misslyckade försök, misslyckad IVF, misslyckad inseminering, hormoner och sprutor och östrogen och annat elände, och till sist, en liten person som genom ett mirakel bestämde sig för att bli till på naturlig väg", skrev hon i Instagram-inlägget.

På alla hjärtans dag 2020 föddes parets första barn – sonen Hamilton. I januari 2021 fick Bergfeldt hård kritik för bilder hon la upp på sonen på Instagram – läs mer om det här.

Carina Bergfeldt med sonen Hamilton i augusti 2020. Foto: STELLA Pictures/Robert Eklund

Den okända brodern

Under en semesterresa träffade när Carina Bergfeldt var 10 år gammal träffade hennes pappa en kvinna, och inledde en kortvarig romans. Två år senare råkade Bergfeldts bror höra hur hennes styvmamma talade i telefon med någon på engelska. Han förstod att det handlade om ett barn – fanns det ett okänt syskon?

25 år senare avslöjade styvmamman sanningen – det fanns en halvbror, i USA. Carina Bergfeldt inledde då sökandet och lyckades till slut hitta sitt okända syskon. Resultatet blev en dokumentär: "Min hemliga bror" som hade premiär på Svt 2019.

Drömgästerna

I sin egna talkshow bjuder Bergfeldt in intressanta och aktuella gäster. Och det finns en person hon mer än gärna skulle ha i intervjusoffan. För Expressen avslöjar hon att drömgästen är ingen mindre än prins Daniel.

Drömgästen. Foto: Adam Ihse/TT

– Ända sedan deras bröllop och han höll sitt tal, har jag tänkt att det är en cool människa som är helt trygg med att gå två steg bakom en kvinna. Honom vill jag prata med. Men han ställer aldrig upp på intervjuer. En kombination av prins Daniel och en IVA-sköterska, då blir jag nöjd.

På andra plats över drömgästen i talkshowen är dramatikern och kompositören, som ligger bakom bland annat musikalen Hamilton, Lin-Manuel Miranda, och på bronsplats finns Donald Trump.

Läs mer:

5 saker du inte visste om Gustav Lindh

Benjamin Ingrosso öppnar upp om relationen till Gud

Så hög lön har USA:s president