7 saker du inte visste om Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt är just nu namnet på allas läppar. Som USA-korrespondent har länge varit en återkommande gäst i svenskarnas vardagsrum – men det finns mycket du säkert inte visste om henne.


Som Svt:s USA-korrespondent har Carina Bergfeldt vunnit över de flesta svenskar. 

Nu har hon dessutom sin alldeles egna talkshow i SVT, där hon intervjuar spännande och aktuella gäster. Under förra veckans premiäravsnitt kunde tittarna bland annat höra statsminister Stefan Löfven berätta om sin basturitual.

Men vad vet du om journalisten från Västergötland? Här är sju saker du kanske inte hade koll på!

Carina Bergfeldt växte upp i Götene

Carina Bergfeldt föddes 1980 i Götene, i Västergötland. Där växte hon upp, men flyttade sedan till Göteborg för att plugga journalistik. 

Carina Bergfeldts svåra uppväxt

I sitt sommarprat från 2019 öppnade Carina Bergfeldt upp om hur hon utsatts för och tvingats bevittna våld, hot och psykisk misshandel som barn. 

I programmet berättar hon om de fruktansvärda minnena: pappan som misshandlade hennes mamma, och hur han lärde Carina att hon var värdelös och hade ”vidrig personlighet”.

Carina Bergfeldt sommarpratade 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Carina Bergfeldt har skrivit böcker

Carina Bergfeldt är också författare. Hon har skrivit två stycken spänningsromaner: "Fadersmord" och Fotografiet. Dessutom har hon skrivit reportageböckerna "Tre dagar med Ku Klux Klan" och "Sju dagar kvar att leva: En berättelse om brott och dödsstraff" 

Carina Bergfeldt är gift med dansk journalist

Carina Bergfeldt gifte sig 2019 med den danska journalisten Jesper Zølck, som bevakar USA för danska TV2. De blev ett par redan 2017, och i sitt sommarprat berättade Bergfeldt hur maken hjälpt henne att läka de sår som finns kvar sedan barndomen:

– På inget ställe märks mina sår fortfarande så mycket som i min närmaste relation. Han är så mycket bättre på det här med att vara tillsammans än vad jag är. Jag har försökt på nästan alla sätt som går att söndra oss, att skrämma bort honom. Jag trodde inte att jag var värdig den sortens kärlek som han ville ge mig.

Carina Bergfeldt, maken Jesper Zølck och sonen Hamilton. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Carina Bergfeldts barn och resan dit

Det är inte bara sin svåra barndom som Carina Bergfeldt modigt och öppenhjärtat berättat om. Hon har också varit ärlig i sin berättelse om hur lång och kämpig resan till att få barn varit. 

Hösten 2019 berättade Bergfeldt på Instagram att hon och maken väntade sitt första barn. Hon avslöjade också att det inte varit en spikrak väg till plus på stickan:

"Nästan två år av misslyckade försök, misslyckad IVF, misslyckad inseminering, hormoner och sprutor och östrogen och annat elände, och till sist, en liten person som genom ett mirakel bestämde sig för att bli till på naturlig väg", skrev hon i Instagram-inlägget.

På alla hjärtans dag 2020 föddes parets första barn – sonen Hamilton. I januari 2021 fick Bergfeldt hård kritik för bilder hon la upp på sonen på Instagram – läs mer om det här.

Carina Bergfeldt med sonen Hamilton i augusti 2020. Foto: STELLA Pictures/Robert Eklund

Carina Bergfeldts okända bror

Under en semesterresa träffade när Carina Bergfeldt var 10 år gammal träffade hennes pappa en kvinna, och inledde en kortvarig romans. Två år senare råkade Bergfeldts bror höra hur hennes styvmamma talade i telefon med någon på engelska. Han förstod att det handlade om ett barn – fanns det ett okänt syskon?

25 år senare avslöjade styvmamman sanningen – det fanns en halvbror, i USA. Carina Bergfeldt inledde då sökandet och lyckades till slut hitta sitt okända syskon. Resultatet blev en dokumentär: "Min hemliga bror" som hade premiär på Svt 2019.

Carina Bergfeldt tog över efter Skavlan 

I sin egna talkshow bjuder Bergfeldt in intressanta och aktuella gäster. Och det finns en person hon mer än gärna skulle ha i intervjusoffan. För Expressen avslöjar hon att drömgästen är ingen mindre än prins Daniel.

Drömgästen. Foto: Adam Ihse/TT

– Ända sedan deras bröllop och han höll sitt tal, har jag tänkt att det är en cool människa som är helt trygg med att gå två steg bakom en kvinna. Honom vill jag prata med. Men han ställer aldrig upp på intervjuer. En kombination av prins Daniel och en IVA-sköterska, då blir jag nöjd.

På andra plats över drömgästen i talkshowen är dramatikern och kompositören, som ligger bakom bland annat musikalen Hamilton, Lin-Manuel Miranda, och på bronsplats finns Donald Trump.

Läs mer:

5 saker du inte visste om Gustav Lindh

Benjamin Ingrosso öppnar upp om relationen till Gud

Så hög lön har USA:s president

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.