Regeringen inför inreseförbud från Norge

- 24/01/2021, 14:31 -

Under dagens pressträff meddelar inrikesminister Mikael Damberg att Sverige inför ett inreseförbud från Norge. Detta på grund av den ökande smittspridningen av virusvarianten från Storbritannien.

Under söndagens pressträff meddelar inrikesminister Mikael Damberg att regeringen inför ett inreseförbud från Norge. Förbudet träder i kraft vid midnatt och gäller fram till 14 februari. Förbudet kan förlängas vid behov.

Beslutet har tagits då det finns en risk att människor vill åka från Norge till Sverige eftersom att Norge nyligen har infört skarpa restriktioner. Man vill undvika ökad trängsel och smittspridning. 

Damberg understryker Folkhälsomyndighetens uppmaning om att inresande som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna ska stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst.

Undantag för personer som arbetar i Sverige

Damberg säger att inreseförbudet inte gäller de personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn, och personer med "trängande familjeskäl".

Inrikesministern påminner om att UD idag även infört en avrådan av icke nödvändiga resor till Norge. 

Regeringen förlänger även inreseförbudet från Storbritannien och Danmark till den 14 februari.  

Ökad spridning av virusmutationen 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Norge nu gått in i den strängaste nedstängningen sedan den 12 mars i flera kommuner. Detta efter att ett äldreboende strax utanför Oslo rapporterat att två personer har dött efter att ha smittats av den brittiska virusmutationen. 

– Vi hoppas att norrmännen snabbt får kontroll på detta, då kan vi gå tillbaka till det normala igen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare till SVT Nyheter. 

Inrikesminister Mikael Damberg. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

LÄS MER: 

Grova påhoppet mot Tegnell: Likgiltig inför människors död

Därför sprider fladdermöss dödliga virus