Elon Musks företag SpaceX lottar ut en plats på den rymdfarkost som kommer att sändas ut i rymden senare i år.
Elon Musks företag SpaceX lottar ut en plats på den rymdfarkost som kommer att sändas ut i rymden senare i år. - Foto: Foto: Britta Pedersen/TT och John Raoux/TT

Nu skickar Musk upp folk i rymden — och du kan få följa med

Har du tröttnat på jordelivet och allt vad det innebär med pandemier och andra oroligheter? Då kanske Elon Musks företag SpaceX har ett erbjudande för dig. De lottar nämligen ut två platser på den rymdfarkost som planeras avgå mot rymden senare i år.


Elon Musk, som kanske är mest känd som VD för Tesla och som världens rikaste man, är också medgrundare och VD för företaget SpaceX. 

Elon Musk. Foto: Hannibal Hanschke/TT

Det amerikanska företaget arbetar sedan 2002 med att utveckla flyg- och rymdtransporter och har som övergripande mål att kolonisera mars i framtiden.

Men redan i år väntas de sända ut ett rymdskepp med en helt civil besättning — och två av platserna är ännu inte tillsatta.

Uppdrag "Inspiration4"

Det var under gårdagen som SpaceX, i ett pressmeddelande, tillkännagav lanseringen av ett nytt uppdrag vid namn "Inspiration4". 

Uppdraget, som alltså går ut på att skicka civila privatpersoner snarare än astronauter till rymden, leds av entreprenören Jared Isaacman, 37, som grundat den digitala betalningsplattformen Shift4Shop. Förutom att betala för sin egen plats har Isaacman även köpt de fyra resterande platserna ombord. 

Jared Isaacman. Foto: AP/TT

Isaacmans förhoppning är att, genom uppdraget, kunna samla in pengar till St. Jude Children's Research Hospital i Tennessee. Han har därför, enligt ABC News, donerat två av de fyra platserna till personal på sjukhuset.

Men de två övriga platserna på rymdskeppet, som väntas cirkulera runt jorden i flera dagar, är fortfarande inte tillsatta. Istället ska dessa platser lottas respektive tävlas ut. 

Hur kan man få en plats ombord?

Det finns, enligt uppdragets egen hemsida, två tillvägagångssätt att välja mellan för att få chansen att följa med på den historiska resan ut i rymden. 

Foto: John Raoux/TT

En av platserna kommer att tävlas ut till en lyckligt lottad entreprenör. Du måste då använda dig av Shift4Shop för ditt företag och dela berättelsen om ditt företagande på Twitter. Vinnaren koras sedan av en jury.

Vem som får den andra lediga platsen lottas ut slumpmässigt. Det enda du behöver göra är att skänka en slant, närmare bestämt 84 kronor, till St. Jude Children's Research Hospital.

Läs mer

Han blir SpaceX första rymdturist

Elon Musk vill sätta en miljon människor på Mars — så ska han lyckas

Teslas hemsida kraschade efter lanseringen av nya klädesplagget

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!