Foto: Marcus Ericsson/Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto: Marcus Ericsson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Två glas mjölk ger samma effekt som proteinpulver – enligt ny studie

Proteintillskott av olika slag är vanligt bland personer som tränar. Men en ny studie från Norska idrottsakademin talar för att det inte är så nödvändigt med tillskott som många tror. Vanlig mjölk går precis lika bra.


Foto: Pontus Lundahl/TT

Att få i sig rätt mängd protein om dagen är viktigt för kroppens funktion, det är vi alla överens om. 

Extra viktigt är det för personer som tränar mycket – och inte heller där går åsikterna isär.

Men att ta hjälp av proteintillskott för att uppnå bästa resultat, det behövs faktiskt inte. Två glas mjölk ger samma effekt – det visar en ny studie från Norska idrottsakademin (NIH). 

– Resultatet av studierna var tydliga, säger forskaren Truls Raastad till norska Dagbladet och fortsätter:

– Om du vill bygga muskler så spelar det ingen roll om det kommer från kosten, eller genom proteintillskott. Så länge du får i dig tillräckligt med högkvalitativt protein.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Finns inget unikt ämne i proteintillskott"

Den norska studien tittade bland annat på vilka typer av proteiner kroppen behöver, och i vilken mängd. Och flera experter är överens om att de allra flesta kan få i sig ett önskvärt proteinintag genom vanlig mat.

Linda Bakkman är doktor i medicinsk vetenskap och kostrådgivare åt Sveriges Olympiska Kommitté. Hon förklarar hur detta kommer sig. 

– Det finns inget unikt ämne i proteintillskott, det är oftast gjort på vassle och det finns i mjölk också. Ett riktmärke efter träning är att få i sig 20 gram protein, som motsvarar fem-sex deciliter mjölk. Men det går lika bra att få protein från andra källor, säger hon till Göteborgs-posten.

Hon kan däremot förstå att proteinpulver har blivit väldigt populärt, eftersom det enkelt kan doseras och inte riskerar att bli dåligt lika fort som mjölk. 

Det går heller inte att bortse från den stora effekt som träffsäker marknadsföring kan ha, menar hon.

Studiens brist

Studieresultatet talar sitt tydliga språk, men Birger Svihus, professor vid Norges Miljö- och biovetenskapliga universitet anser att den brister på ett plan.

Den gjorde nämligen inga jämförande undersökningar mellan personer som intar extra protein från mjölk och mjölkpulver – och de som inte gör det.

Läs mer:

Det händer i kroppen när du slutar med mjölkprodukter

Grejerna du gör på gymmet – som kan göra dig sjuk

Det här visste du antagligen inte om mjölken i skolan

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!