kan Trump stoppas från att kandidera igen

- 18/02/2021, 15:44

En fällande dom i riksrätten mot Donald Trump hade kunnat hindra honom från att kandidera i ännu ett presidentval. Så blev det inte. Trump friades – men nu uppger en toppdemokrat med juridisk expertis att han fortfarande kan stoppas inför valet 2024.

Efter att Donald Trump friades i sin andra riksrätt sa den tidigare presidenten att han såg fram emot att fortsätta sin egen och sina väljares "fantastiska resa" i framtiden. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur källor uppgett att Trump faktiskt har planer på att bilda ett helt nytt parti inför nästa presidentval 2024.

Men demokraterna kan alltså fortfarande, trots nederlaget i riksrätten, sätta käppar i hjulen för Trumps storslagna planer. 

Konstiutionen kan stoppa Trump

Igår gästade toppdemokraten Jamie Raskin podcasten Power House Politics, utgiven av ABC News. Raskin, som utöver sitt ämbete i kongressen är professor i konstitutionell rätt sedan 25 år, förklarade då att det fortfarande går att hindra Trump från att kandidera till presidentposten igen. 

Jamie Raskin till vänster, påväg till Trumps andra riksrätt – som han till stor del ledde. Foto: J. Scott Applewhite

Det som kan fälla krokben för Trump är en del i den amerikanska konstitutionen – närmare bestämt sektion tre i det fjortonde tillägget. 

Denna sektion säger, enligt den amerikanska regeringen, att ingen officiell statstjänsteman som svurit att skydda konstitutionen ska ha "varit inblandad i uppror mot landets konstitution" eller ha "visat stöd för några som varit inblandade i ett sådant uppror". Det menar Raskin att Trump har varit, i och med sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari. 

Han uppfyller verkligen exakt det konstitutionella förbudet, säger Raskin till ABC News.

Flera institutioner kan hindra Trump

Enligt Raskin skulle sektionen i det fjortonde tillägget kunna användas på flera sätt, och av flera institutioner, för att hindra Trump från att ta plats i vita huset igen.

Vita huset. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

– Om han skulle kandidera för att bli president igen, då skulle människor i delstaterna kunna försöka stoppa honom. Det är också helt möjligt att statliga lagstiftare, kongressen och andra institutioner skulle kunna använda sektionen, säger han till ABC News och fortsätter:

– Så vi måste reda ut det och göra lite mer efterforskning kring det hela, men poängen är att det konstitutionella syftet med sektionen är tydligt – att man ska hålla personer som Donald Trump och andra förrädare ifrån statliga ämbeten

Läs mer

Här är sakerna kan Trump förlora om han fälls i riksrätten

Nu inleds riksrätten mot Trump: Så här går processen till

Donald Trumps advokater inför riksrätten: Politisk teater