Här pikar Greta republikanerna efter inträdet i Parisavtalet

- 22/01/2021, 15:15 -

Den 5 november lämnade USA, i ledning av Trump, Parisavtalet. Nu har den nyinstallerade presidenten, Joe Biden, återigen gått med i avtalet - och klimataktivisten Greta Thunberg var inte sen med att pika både Donald Trump och senatorn Ted Cruz.

Redan i maj 2017 beslutade sig Donald Trump för att USA skulle lämna Parisavtalet, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. Den 5 november 2020 blev beslutet till verklighet och USA lämnade officiellt den internationella klimatöverenskommelsen.

I ett uttalande vid vita huset motiverade Trump utträdet med att "det är dags att prioritera Youngstown i Ohio, Detroit i Michigan och Pittsburgh i Pennsylvania framför Paris". Trump syftade då på att avtalet inte skulle vara ekonomiskt gynnsamt för industrierna i det amerikanska "rostbältet".

Biden går med i avtalet igen

President Joe Biden. Foto: Jim Lo Scalzo/TT

Redan i samband med USA:s utträde den 5 november skrev Joe Biden, som då ledde i det amerikanska presidentvalet, en tweet där han konstaterade att "om exakt 77 dagar kommer Biden-administrationen åter ingå i Parisavtalet". Löftet infriades under gårdagen när den nytillträdde presidenten Biden återigen gick med i avtalet. 

Ted Cruz uppenbara missförstånd

Flera republikaner reagerade starkt på nyheten om återinträdet, däribland Texas republikanske senator Ted Cruz:

"Genom att återinträda i Parisavtalet indikerar president Biden att han är mer intresserad av synpunkterna hos Paris medborgare än Pittsburghs invånare och deras jobb", skrev Cruz i en tweet under onsdagen. 

Ted Cruz. Foto: Carolyn Kaster/TT

Cruz tycks alltså ha missförstått varför Parisavtalet heter så som det gör. Att avtalet på något vis skulle vara kopplat till Paris medborgare och deras eventuella åsikter stämmer inte. Avtalets namn har helt enkelt sin grund i att avtalet slöts vid Förenta Nationernas klimatkonferens i Paris 2015. 

Missförståndet ledde till många hånfulla reaktioner på sociala medier och klimataktivisten Greta Thunberg var inte sen med att pika Cruz och republikanernas återkommande fokus på Pittsburgh, Pennsylvania.

Välkomnar USA tillbaka - till "Pittsburghavtalet"

Under onsdagen välkomnade Thunberg USA tillbaka till det internationella klimatavtalet, men med en liten twist: 

Bildkälla: Twitter

"Så glad att USA äntligen har återinträtt i Pittsburghavtalet. Välkomna tillbaka!", skriver hon i en tweet där hon refererar till republikanernas förkärlek till att hela tiden lyfta fram Pittsburgh, Pennsylvania, som en stat som lider till följd av klimatavtalet.

Läs mer

Gretas nya Twitter-hån mot Trump: "En glad gammal man"

Här är Greta Thunbergs iskalla svar till Donald Trump

Greta Thunbergs pik mot Donald Trump