IKEA lanserar spel – för att främja jämställdhet i vardagen.
IKEA lanserar spel – för att främja jämställdhet i vardagen. - Foto: Foto: Jessica Gow/TT och Alex Green/Pexels

Ikea lanserar spel – för en mer jämställd vardag

Idag är det internationella kvinnodagen och dagen till ära har möbelvaruhuset Ikea lanserat någonting som sträcker sig bortom bokhyllor och soffor. De lanserar nämligen ett spel – för att främja en mer jämställd vardag.


Möbelvaruhuset Ikea ägnar sig vanligtvis åt just möbler, men nu har de tagit ett steg utanför den så kallade boxen – genom att lansera ett spel vid namn "FiftyFifty". 

Men hur spelar man det nya spelet och vad går det ut på egentligen?

Spelas på Instagram

Foto: Brett Jordan/Pexels

"FiftyFifty" är inget traditionellt brädspel, utan ett digitalt kortspel som ska spelas av par – på Instagram. Närmare bestämt finns spelet att tillgå på Ikea:s svenska Instagram-konto.

Frågor till par – om arbetsfördelningen hemma

Foto: Alex Green/Pexels

I spelet får par frågor om sin vardag ihop, med särskilt fokus på hur de fördelar hushållssysslorna hemma. 

Två frågor som dyker upp under spelets gång är exempelis "Tänk tillbaka på tiden innan ni bodde ihop. Önskar du att ni hade pratat mer om ansvarsfördelningen hemma?" och "Vilken är din sämsta vana hemma?". 

Vill göra vardagen lite mer jämställd

När Nyheter24 pratar med Mattias Hennius, pressansvarig vid Ikea Sverige, betonar han att Ikea alltid arbetar efter en vision om att skapa en bättre vardag för människor – men att de med spelet också vill bidra till att göra vardagen mer jämställd.

– Vi vill ta ett ännu större ansvar och aktivt bidra till att göra vardagen lite mer jämställd – där hemma och i samhället. När nu Covid-19 och kravet på att stanna hemma satt extra fokus på jämställdhet där hemma, inte minst när det gäller fördelningen av hushållsarbetet, ville vi ta chansen och skapa diskussion kring frågor som dessa, förklarar Hennius och fortsätter:

Foto: Jessica Gow/TT

– Vi hoppas att vårt spel kan bidra till att några par tar chansen att spela och därmed fundera över om de verkligen fördelar arbetet hemma på bästa sätt. Om vi lyckas med att skapa diskussioner – ja, då har vi varit med och påverkat lite. Och det är vad vi vill.

Läs mer:

Här kan du vaccinera dig mot covid-19 – på Ikea

Ikeas matmål – 50 procent vegetariskt om fem år

Ikea har över 20 000 varor – här är de strikta namnreglerna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!