- Foto: Foto: Per Løchen/TT/Stella Pictures

Företaget gör nyttig hundmat – på insekter: "De älskar den"

Många människor är fortfarande skeptiskt inställda till att äta insekter. Så vad sägs om att ge dem till din hund istället?


Hundmat som görs på insekter låter kanske som en helt galen idé i dina öron. Men det är både välsmakande och hållbart – i alla fall om du frågar Pernilla Westergren, vd på Funcifur.

Hon skaffade hund i början av förra året och fick anledning att sätta sig in i vad det egentligen är man ger till sina hundar.

– Dels från ett hälsoperspektiv, för mycket hundmat innehåller biprodukter av dålig kvalité. Men tittar man på ingredienserna så är det extremt svårt att se vad den faktiskt innehåller, säger Westergren till Nyheter24 och fortsätter:

– Sedan har vi ju även den stora klimatfrågan, då hundar och katter står för 25 procent av den globala köttkonsumtionen. 

Foto: Marcus Ericsson/TT

Finns det några risker?

Att insekter är mer skonsamma mot miljön än andra animaliska proteinkällor – det är i stort sett hela internet överens om.

De äter mindre, dricker mindre och tär därmed på miljön mindre. Enligt CNN skulle insekter till och med kunna rädda planeten av den anledningen.

Ändå dröjde det länge innan insekter godkändes som livsmedel inom EU – i alla fall för människor. Det nya regelverket som tillåter vissa insekter att säljas som människoföda trädde i kraft 27 oktober 2020. 

Att reglerna fortfarande är reglerade beror bland annat på att studierna om insekters allergena egenskaper har varit för få.

Riskerar inte det att drabba hundarna också?

– Sannolikheten att insektsproteinet skulle orsaka en allergisk reaktion mycket låg, troligtvis skulle det vara något annat som får hunden att reagera, säger Westergren till Nyheter24. 

Pernilla Westergren och hunden Siri. Foto: Funcifur

Använder flugor från Nederländerna

Funcifur använder sig av svarta soldatflugor i sin hundmat. De kommer från en insektsfarm i Nederländerna – och Westergren uppger att de har flera positiva egenskaper.

– Det är en väldigt bra proteinkälla. Det är hypoallergent, högkvalitativt och fritt från både antibiotika och tillväxthormoner, säger hon till Nyheter24.

Då har vi bara tiopoängsfrågan kvar. Vad tycker hundarna om maten?

– De älskar den verkligen!

Läs mer:

Genombrottet: Snart kan insektskorv säljas i Sverige

Så mycket insekter äter vi varje år – utan att veta om det

/
Senaste nytt

Kasinon tvingas stänga – onlinespel tar kunder

Ukraina: Befälhavare offer i attacken på Krim

Flera högt uppsatta befälhavare inom ryska flottan dödades eller skadades i attacken i Sevastopol på Krim, hävdar Ukraina. Sammanlagt dödades tiotals människor, enligt uppgifterna som inte har bekräftats från oberoende håll.

Allsvenska ledarstaben 2023: Han tjänar mest i IFK Göteborg

Nyheter24 har tittat närmare på hur lönelistan i allsvenska storklubben IFK Göteborgs ledarstab ser ut. Genom att se på sex personers årsinkomst har vi kunnat ta reda på vem som egentligen tjänar mest.

Kristinehamn: Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka

1 timme sedan
"En man har råkat ut för en arbetsplatsolycka", skriver polisen på sin hemsida.

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

1 timme sedan
Minst fem människor har omkommit och över 100 har förts till sjukhus efter en brand följd av explosioner vid en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Tre av dem som har bekräftats döda var enligt myndigheterna brandmän. Sökarbetet fortsätter efter flera personer som saknas.

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

1 timme sedan
Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.