Foto: Stian Lysberg Solum/TT/Pexels
Foto: Stian Lysberg Solum/TT/Pexels

Uppsalaelev om korridorsfesterna: "Folk är så himla uttråkade"

Ett stort coronautbrott härjar bland studenter i Uppsala och många har bekräftats bära på virusvarianten från Sydafrika eller Brasilien. Regionen håller "superspridarfester" i studentkorridorer ansvariga för utbrottet, som fortfarande bedöms vara okontrollerat.


Ett större, än så länge okontrollerat coronautbrott sprider sig just nu bland studenter på Uppsala universitet. 

Boven i dramat tros vara ett växande antal korridorsfester, som anordnas av eleverna trots att de bryter mot de rådande restriktionerna. 

Extra oroväckande är att Region Uppsalas provtagningsenhet har kunnat bekräfta flera fall av den sydafrikanska- och brasilianska virusvarianten bland de smittade eleverna.

Antalet smittade växer snabbt

Under gårdagen rapporterade SVT Nyheter att antalet bekräftade patienter infekterade med ett muterat virus låg omkring 20 stycken.

Idag uppger Mats Martinell, ansvarig på Region Uppsalas provtagningsenhet, att den siffran har dubblerats. 

– Ett 40-tal studenter har testats positivt, men vi kan med stor säkerhet säga att fler har smittats. Dessa kommer vara smittsamma från två dagar innan de insjuknar, vilket såklart innebär att vi inte kan säga att vi har detta under kontroll än, säger han till Nyheter24. 

Mats Martinell och hans kollegor jobbar stenhårt med att spåra smittan i regionen. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Så hoppas man få slut på festandet

Regionen uppmanar alla elever att hålla sig hemma i största möjliga mån. Man samarbetar med Uppsala universitet för att nå ut med budskapet om att studera hemifrån och genomföra grupparbeten online.

Men för att få slut på festandet krävs ett gediget arbete, menar Martinell.

– [De avtar] Genom att tillsammans med studenterna skapa en norm att nu är det slut med fester. Att det inte är socialt accepterat att anordna, eller gå på fest, säger han till Nyheter24.

"Har spårat ur lite"

Men vad säger studenterna om hela situationen då?

Nyheter24 har varit i kontakt med en elev på Uppsala universitet, som menar att de som går på korridorsfesterna är väl medvetna om att de bryter mot restriktionerna.

Festtillfällena har ökat på sista tiden, och eleven har en teori om varför.

– Det har varit många fler korridorsfester nu än tidigare under pandemin. Även personer som var väldigt restriktiva i början har spårat ur lite, och jag tror det beror på att folk är så himla uttråkade, säger eleven och fortsätter:

– Det är lätt att tänka "det är bara vi polare som ses", men sen drar antalet snabbt iväg. 

Eleven tror dock att festerna kommer lugna ner sig ordentligt nu när konsekvenserna blivit så stora.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Uppmanar inte till ilska

Tills vidare uppmanar Martinell ingen Uppsalabo att ta ut onödig ilska på studenterna. För att stoppa smittspridningen behöver alla ta sitt eget ansvar, och hjälpa andra att göra detsamma.

– Självklart kommer Uppsalabor att bli arga och kanske även känna en uppgivenhet. Det var i alla fall mina initiala känslor. Men dessa känslor stjälper mer än hjälper situationen. Det är genom att se framåt och arbeta tillsammans som vi vänder utvecklingen, säger han till Nyheter24.

Läs mer:

Smittspridningen av corona – så är läget där du bor

Så blir våren och sommaren – enligt Tegnell

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.