Söndag 28 Nov
Stockholm

Jakten på terroristen Rakhmat Akilov – så lyckades polisen gripa honom

Foto: Polisen/Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto: Polisen/Tomas Oneborg/SvD/TT. Foto:

I torsdagens säsongavslutning av "Svenska fall" får vi följa polisens jakt på terroristen Rakhmat Akilov. Hur lokaliserades han mitt i allt kaos – och vilka var de avgörande tipsen som ledde fram till hans gripande?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

De första larmen inkommer till polisen klockan 14.53 på fredagseftermiddagen den 7 april 2017. 

Skärrade privatpersoner vittnar om en lastbil som kört på Drottninggatan, skadat flera personer och krockat in ett varuhus – men händelsen uppfattas inledningsvis som en bilolycka från polisens håll. 

Man skickar dit flera bilar, och i en av dem sitter polisinspektör Christian Martland. 

– Fan, fan, det här är terror. Det är på riktigt nu och vi har ingen aning om vad som kommer möta oss när vi kommer fram, säger han i Svenska Fall.

Då har Martland och hans kollega precis lyssnat på ännu ett meddelande på polisradion, och börjat inse det stora allvaret i larmet de är på väg till. 

Foto: Svenska Fall/Viaplay/TV3

Möts av kaos och panik

De anländer till Drottninggatan – en plats fylld av bråte, skadade människor och fullständig kaos.

Martland börjar navigera i tumultet, och snabbt föds ytterligare en oro.

– Man vet ju inte om det kommer komma fler attacker. Har vi hemmagjorda bomber som ligger någonstans, förväntar vi oss knivattacker, eller står man och väntar på att kunna övermanna oss och ta våra vapen? Det är massor av tankar som snurrar samtidigt, förklarar han i programmet.

Fångades på övervakningskameror

Det fanns inga bomber, knivar eller ytterligare gärningsmän som lurade runt hörnet. Men attacken lämnade ett helt land i skräck – och en seriemördare vid namn Rakhmat Akilov på flykt.

Jakten på honom inleddes omgående, sedan polisen fått in uppgifter om att gärningsmannen kan ha rört sig ner i tunnelbanesystemet.

Med hjälp utav medarbetare på SL:s Trygghetscentral kunde man lokalisera en intressant person, som senare bekräftas vara Akilov. Strax efter att lastbilen kört in i hörnet på Åhléns City syns han springa genom biljetthallen på T-Centralen. 

På övervakningskameror kan man tydligt se att delar av hans byxor är sönderslitna. Man kan även urskilja en skada på hans jacka. 

Foto: Polisen/TT
Här är några av de första bilderna på Akilov, tagna kort efter attacken. Foto: Polisen/TT

Det viktiga spaningen från bensinmacken

Att det här är gärningsmannen, och inte en skärrad privatperson som kommit till skada i attacken – det inser polisen först flera timmar senare.

Då får man inte en viktig iakttagelse från en privatperson som tankat sin bil på en bensinstation i Märsta. Personen säger sig ha sett en misstänkt person som betett sig udda, och uppvisat tydliga likheter med de bilder som polisen gått ut med.

Den misstänkta personen är mycket riktigt Akilov – och med polisen i örat bestämmer sig bilisten för att följa efter honom. 

– Han har legat efter den här personen som han tycker sig känna igen i nästan en halvtimme. Han sa att "han beter sig sig konstigt och nu har han gått iväg. Jag vågar inte följa efter längre för jag har letat så länge och han har verkligen sett mig", berättar polisen Emma, som larmas till platsen, i Svenska Fall.

Bilden på Akilov tas i samband med att han grips. Foto: Polisen/TT

Akilov erkände kort efter gripandet

Polisen åker förbi tipsaren med bil, och knappt en kilometer senare ser de Akilov gående längs vägen. De kör upp jämte honom, får ner honom på marken och sätter honom i handfängsel.

Akilov identifieras som den misstänkta personen som polisen letat efter under eftermiddagen. Redan på plats säger han sig dessutom vara skyldig till attentatet.

Men att erkänna ett brott man inte faktiskt begått är inte särskilt ovanligt – och det blir upp till polisen att lyckas säkra bevisen som bekräftar att Akilov talar sanning.

Se polisens arbete i morgondagens säsongavslutning av Svenska Fall. Avsnittet sänds torsdag 18 mars klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Läs mer:

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse efter terrordådet

Nya detaljerna om Akilovs liv i Sverige innan terrorattacken

Akilov blev misshandlad i fängelset – misstänkt intern frias

Kommentera
Kopiera länk
Dela