Flera motdemonstrationer väntas runt om i Sverige
Den 6 mars anordnades "Tusenmannamarschen" – en demonstration mot de pågående coronarestriktionerna. Demonstrationen var, i och med den nya pandemilagen, olaglig. Trots det väntas fler motdemonstrationer inträffa runt om i landet.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Frihet Sverige var arrangörerna bakom demonstrationen "Tusenmannamarschen", som är emot coronarestriktioner då de anser att de inskränker på människors frihet.
Filip Sjöström var en av de ledande personerna bakom manifestationen och var, trots ett vite på 20 000 kronor för brott mot pandemilagen, nöjd med resultatet från demonstrationen i Stockholm.
– I en tid där vi förpassas till att hela tiden jobba digitalt nu och isolera oss och inte träffas, då är fysiska samlingar det viktigaste vi har om vi ska kunna stå upp tillsammans. Det är jätteviktigt att träffas fysiskt nu om man vill förändra något och skapa en kraft och det var precis vad vi ville, sade han till i en intervju med Nyheter24.
Demonstrationer världen över
Nu väntas ytterligare demonstrationer mot restriktionerna redan under lördagen. Demonstrationerna, som väntas ske i Stockholm, Göteborg och Malmö, är del av en större opinionsyttring som pågår världen över vid namn "World wide rally for freedom". I hela 40 länder planeras nämligen liknande demonstrationer.
Polisen i Stockholm menar att det finns en risk för att kommande demonstration blir lika hektisk som den som pågick 6 mars. Delvis för att arrangörerna inte har ansökt om tillstånd.
– Vi räknar med mycket folk, det finns risk för trängsel och vi kommer säkerligen att behöva avlägsna folk från platsen, menar biträdande kommenderingschef Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisens insats i Stockholm.
400 personer
I Malmö har cirka 400 personer uppgett intresse för att delta i demonstrationen. Det innebär att demonstrationerna kommer bryta mot pandemilagen, som lyder att endast åtta personer får samlas på en plats.
Polisen i syd menar att de har samtalat med arrangörerna, men att allt de kan hoppas på, om demonstrationen genomförs, är att den görs under kontrollerade former och på ett smittsäkert sätt.
"Tufft som det är"
Anders Börjesson, biträdande kommenderingschef i Göteborg, berättar för Aftonbladet att de påbörjar dialog innan någonting annat. Han hoppas däremot på att ingen manifestation blir av över huvud taget, speciellt med tanke på den enorma belastning som redan finns på vården.
– Vi hoppas att de förstår att det inte är lämpligt med tanke på smittspridning och sjukvårdens belastning. De som jobbar i vården är inte förtjänta av att belastas ytterligare, de har det redan tufft som det är.