Mäns snoppar blir allt mindre.
Mäns snoppar blir allt mindre.

Forskare varnar: Nu krymper penisarna – och fertiliteten hotas

Den mänskliga fortplantningen kan vara i fara. Enligt ny forskning blir storleken på penisar och testiklar allt mindre – och mäns spermieproduktionen kan var borta redan 2045.


Det är inte bara jorden som håller på att gå under på grund av alla föroreningar. Nu kan en stundade fertilitetskris hota den mänskliga överlevnaden. 

En internationell studie som gjordes 2011 visade att spermieproduktionen i västvärlden hade sjunkit med 59 procent mellan 1973 och 2011. 

Läs mer: Ny forskning avslöjar barnets kön – går att se skillnad på spermierna

Inga spermier 2045

Nu har en av medförfattarna till studien, Shanna Swan, epidemiolog vid Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York, kommit ut med boken "Count Down" som visar än dystrare forskning.

Enligt Swan kan produktionen av dugliga spermier vara nere på noll 2045, samtidigt som snoppar och testiklar blir allt mindre.

"Om fortplantningen fortsätter på samma nivå som nu, kommer det inte dröja länge innan det blir ett hot mot den människans överlevnad", skriver hon i boken.

Från fem till två barn

Mellan 1964 och 2018 har antalet födda barn per kvinna i världen gått från 5,06 till 2,4, och även kvinnor har fått försämrad fertilitet. 

”I vissa delar av världen är den genomsnittliga tjugoåriga kvinnan idag mindre fertil än hennes mormor när hon var 35”, skriver Swan enligt the Guardian.

Enligt forskningen är miljöföroreningar en anledning till att fertiliteten gått ner – och särskilt de kemikalier som kommer från plastförpackningar.

Men även förändrade livsvanor, preventivmedel och kostanden för att få barn påverkar fortplantningen. 

– Kemikalier i vår miljö och ohälsosam livsstil förstör vår hormonella balans och försämrar vår förmåga till fortplantning, säger Swan till Axios

LÄS MER: 

Här är jobben som är svårare för män att få – enligt studie

Så många glas alkohol ökar risken för hjärnblödning

Burgare eller sallad? Längden på ditt finger avgör din middag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!