Onsdag 23 Jun
Stockholm

Nu bryter målsägande "Sara" tystnaden – efter Lambertz frisläppande

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock
Foto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock. Foto:

Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz lades ner i tisdags – sedan dess är han en fri man. Kvar i en mardrömsliknande tillvaro befinner sig "Sara", kvinnan som anmälde honom. "Jag är trött och vill ha mitt liv tillbaka", säger hon till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under onsdagen medverkade försvarsadvokat Clea Sangborn i en intervju med TV4 Nyheterna. 

Här uppgav hon att hennes klient, den målsägande kvinnan i den nu nerlagda förundersökningen mot Göran Lambertz, mått oerhört dåligt sedan hans frisläppande.

– Hon är otroligt omskakad och mår inte bra. Hon är utsatt för enorma hot från vanliga människor, framförallt näthat, sade Sangborn till.

"Kollapsade psykiskt och fysiskt"

Nu bryter kvinnan, som kallas för "Sara", tystnaden om händelsen.

Hon anser fortfarande att det hon var med om på julafton förra året var ett övergrepp, och inte ett samlag med samtycke – som Lambertz beskrivit det. 

– Jag däckade av alkoholen och vaknade av att han hade sex med mig. Efteråt bad han om ursäkt för vad som hänt och jag själv nära kollapsade psykiskt och fysiskt. Det här var en person som jag litade fullständigt på, som fått som en papparoll i mitt liv, säger Sara till Aftonbladet.

Blev uthängd i direktsänd tv

Ännu värre blev det för Sara när Lambertz, i direktsänd tv, målade upp henne som en lögnerska som hittat på våldtäktsanklagelserna.

– Han har varit med och byggt upp rättssystemet och jag hade aldrig innan julafton trott att han skulle kunna vara så omdömeslös att han dels skulle göra detta mot mig och dels hänga ut mig. 

Presskonferensen från Lambertz har fått motta skarp kritik från flera håll, och Sara håller med om att den berövade henne på det sista hon hade – hennes integritet. 

Bor på skyddade boenden

Hon lever nu på skyddade boenden och förflyttas dagligen för att undgå de stora mängder hot och hat som riktas mot henne. 

Ända sedan hon fick hjälp att anmäla våldtäkten har Sara varit rädd för att hamna precis där hon är nu – i ett massivt mediepådrag där var- och varannan person pratar om det hon varit med om.

– Det känns viktigt att folk förstår att det är människor bakom tidningsrubrikerna. Att det som jag nu varit med om kanske jag aldrig kan hämta mig från, säger Sara till Aftonbladet.

Nu väntar beslut om eventuell överklagan

Nästa steg för Sara och hennes målsägandebiträde Clea Sangborn är att besluta sig för huruvida man vill överklaga åklagarens beslut att lägga ned våldtäktsutredningen, eller inte. 

Göran Lambertz nekar till brott och förundersökningen mot honom är nedlagd. 

Läs mer:

Advokaten Massi Fritz om Lambertz agerande: Fult spel

Göran Lambertz är "toppjuristen" – vill inte vara anonym

Göran Lambertz advokat: "Inte så att han sitter och gråter"

GW om häktade toppjuristen: "Aldrig hänt tidigare"

Kommentera
Kopiera länk
Dela