Åsa Waldau, gudstjänst och Knutby-skylt.
Nyheter24 reder ut hur alla församlingsmedlemmar egentligen hänger ihop. - Foto: Foto: Janerik Henriksson/Tomas Oneborg/SvD/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Relationskartan: Så hänger medlemmarna i Knutbysekten ihop

Knutbysekten har alla någon gång hört talas om, som rullades ut i samband med mordet år 2004. I församlingen hittar vi triangeldraman, mord, Kristi brud, pastorer och en hel del sektmedlemmar. Men hur hänger egentligen alla dessa människor ihop?


I januari 2004 skakades den lilla orten Knutby av mordet på 23-åriga Alexandra Fossmo, och mordförsöket på Daniel Linde som bodde i huset bredvid. Det blev starten för vad som skulle komma att bli ett av Sveriges mest omtalade rättsfall – där en sekt kantad av sex, våld och religon rullades ut.

Under påskhelgen släpptes den omtalade HBO-dokumentären ”Knutby – I blind tro" där tittarna fick ta del av röster som aldrig tidigare hörts. Det kan vara svårt att hålla reda på alla församlingsmedlemmarna och vad de egentligen hade för relation till varandra – Nyheter24 reder ut det du behöver ha koll på.

Knutbypastorn Helge Fossmo 

Helge Fossmo, numera Iversen, var en av pastorerna i Knutbys församling och gift med Alexandra Fossmo. Han dömdes till livstid för anstiftan till mord och mordförsök – för att ha förmått "barnflickan" att begå brotten. Nu är Helge Fossmo flyttad till ett utslussningsboende och kan bli villkorligt frigiven i början av 2022.

Helge Fossmo, Sara Svensson "Barnflickan" och Anette Linde. Foto: Passregistret/TT.

Pastorns första fru, 27-åriga Heléne Fossmo, hittades död i badkaret år 1999. Det hela förklarades till en början som en olycka där hon slagit huvudet i kranen. Men Helge Fossmo åtalades senare även för mordet på henne – men friades från anklagelserna. Utöver dessa relationer visar förhören i dokumentären också att han hade en sexuell relation med Åsa Waldau, för att han då för henne representerade Jesus, som Waldau då skulle varit trolovad till. Relationen upprörde hans dåvarande fru Helené Fossmo, vilket störde Waldau.

Helge var huvudpersonen i ett triangeldrama mellan Sara Svensson och Anette Linde. I dokumentären beskrivs det att han hade en systerlig relation till frun, fick sexuell njutning av Svensson, och kände något särskilt speciellt för grannfrun Anette Linde. Men mer om det längre ner.

Helené Fossmo och Alexandra Fossmo. Foto: Passregistret och körkortsregistret.

Barnflickan Sara Svensson

Sara Svensson fick namnet "Barnflickan i Knutby" av medierna. Hon dömdes för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde. Anledningen var att hon, enligt henne själv, fått sms från Gud som uppmanade henne att begå brottet. Meddelandena visade sig senare komma från Helge Fossmo.

Året innan hade hon även slagit Alexandra Fossmo med en hammare. Svensson är fri sedan 2011 efter att ha dömts till rättspsykiatrisk vård , och hennes berättelse hörs i den nya dokumentären.

I dokumentären berättar även barnflickan om sin kärlek till Helge Fossmo, och att hon såg honom som Guds närmaste man på jorden, enligt förhörsledaren Leif Spånbo. Enligt Svensson ska Fossmo även ha sagt att de enligt Gud måste ha sex, trots att han var gift med Alexandra Fossmo och Svensson var gift med församlingsmedlemmen Jonatan.

Kartläggning från polisens förundersökning samma år som mordet begicks. Foto: Polisen.

Svensson hade en idé om att hon skulle gifta sig med Fossmo om det var så att Alexandra dog, då skilsmässa inte var tillåtet i församlingen. Han såg henne dock som en älskarinna som kunde ge honom sexuell njutning, och började fatta större tycke för grannfrun Anette Linde. Sara Svensson var vid tiden för mordet inneboende hos Fossmos och väldigt utfryst av församlingen, där teorin var att det var för att Åsa Waldau kände svartsjuka gentemot henne.

Kristi brud – Åsa Waldau

Den tidigare pastorn Åsa Waldau var namnet bakom Kristi brud och även en av överhuvudena i sekten. Kristi brud kallades hon eftersom hon av sekten påstods vara Jesus trolovade, men detta är något hon själv förnekar. Hon var även syster till mördade Alexandra Fossmo, och var i London när mordet begicks.

Åsa Waldau dömdes senare för bland annat misshandel. Foto: Janerik Henriksson/TT

I medier målades hon upp som en "manipulativ sektledare", enligt henne själv. Hon förblev kvar i församlingen till 2016, och den upplöstes år 2018, då med bara några få medlemmar kvar. Enligt dokumentären spekulerades det om Waldau ändå skulle kunna ha vetat om mordplanerna, då sektmedlemmar berättat att inget skulle döljas från henne. Hon sa även bestämt nej till Helge Fossmos och Sara Svenssons påstådda kärlek. Läs mer om Åsa Waldaus betydande roll i församlingen och vad hon gör idag här.

Patrik och Maria Waldau

Under åren som Kristi brud var Åsa Waldau gift med Patrik Waldau, som numera är gift med Maria Waldau som också var med i församlingen. Patriks syster var även grannfrun Anette Linde. Maria var en av dem som åren efter mordet tog hand om Åsa Waldau och gav henne presenter, på Åsas eget initiativ.

Maria och Patrik Waldau i dokumentären. Foto: HBO, Knutby: I blind tro

I och med att Åsa Waldau var trolovad Jesus, och därför hade en relation med både Helge Fossmo och senare pastorn Urban Fält, föll det sig naturligt för församlingen att Patrik skulle få en ny fru, vilket då blev Maria. Först var dock relationen hemlig – för alla utom Åsa Waldau själv som godkänt den.

Till vänster Daniel Linde tillsammans med Åsa Waldau och pastorn Samuel Frankner. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Daniel Linde

Daniel Linde var medlem i Knutbyförsamlingen och gift med Anette Linde, som hade en affär med Helge Fossmo under tiden som mordet begicks. Under mordnatten sköts även han av barnflickan och skadades svårt, men överlevde. 

Kim Vincent håller i en gudstjänst. Åsa Waldau till höger. Foto: Staffan Löwstedt/Svd/TT

Emma och Peter Gembäck

Emma Gembäck och Peter Gembäck var båda pastorer i församlingen. Peter polisanmälde sig själv och två andra i sekten kort innan den upplöstes år 2018. Paret genomgick många tuffa år i Knutby men fortsatte att hålla ihop. Nyheter24 har tidigare skrivit om att de 2020 köpte en tomt på Värmdö tillsammans.

Peter och Emma Gembäck. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX/TT

Urban Fält, pastorer och medlemmar

Johan Grimborg och Kim Vincent var också pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Medlemmen Samuel Frankner var gift med systern till Saras exmake Jonatan.

Johan Grimborg var pastor i församlingen. Foto: HBO, Knutby: I blind tro

Urban Fält steg i popularitet och blev tillslut en av pastorerna i församlingen. Efter att Helge Fossmo dömdes till livstid år 2004 tog Fält över hans roll, då också relationen till Åsa Waldau. 

Pastorn Urban Fält. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Urban Fält dömdes även för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. I församlingen hade han sexuella relationer med flera kvinnor som han kallade för "sina döttrar", en av dem Maria Waldau, skriver SVT.

LÄS MER:

Barnflickan Sara Svensson om Knutby-mordet: "Vet inte om hon levde"

Helge Fossmos hatbrev till döda fruns föräldrar

Så lever Knutbybarnflickan Sara Svensson idag

Sex, demoner och hjärntvätt – så var livet i Knutbysekten

Knutbydramat 16 år senare – så lever "Kristi brud" idag

/
/
Senaste nytt

Protester när Sharif valdes till premiärminister

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Nu går Försäkringskassan ut och varnar allmänheten. Ett bluffmejl har gått ut till privatpersoner. I mejlet erbjuds elstöd för 2024, något som Försäkringskassan inte gör.

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.