Ett specifikt ämne gör dig mer riskbenägen, enligt forskare.
Ett specifikt ämne gör dig mer riskbenägen, enligt forskare. - Foto: Pixabay

Forskning: Det här vanliga läkemedlet gör dig mer riskbenägen

500 personer delades upp i två grupper för en undersökning på det smärtstillande medlet paracetamol. Resultaten visade att gruppen som fått ämnet blev mycket mer riskbenägna i sina beteenden.


Paracetamol är det ämne som går att hitta i flera hundratals olika receptfria läkemedel, bland annat i Alvedon och Panodil. Ämnet verkar smärtstillande, men nu har en grupp forskare vid Ohio State University gjort en ny upptäckt – det gör dig även mer riskbenägen.

500 personer deltog

Studien innefattade 500 personer som delades upp i två grupper. Den ena gruppen fick den rekommenderade dosen paracetamol, medan resterande fick placebo.

Därefter fick grupperna bland annat blåsa upp en ballong. Ju större ballongen blev, desto mer pengar skulle personen få. Sprack ballongen innebar det att inga pengar skulle delas ut.

Resultaten var slående.

Villiga att hoppa bungyjump

Gruppen som delgavs paracetamol vågade blåsa upp ballongen mer än de som endast fick placebo-piller. 

I enkäter framkom det även att personerna som deltog i studien och hade ätit det smärtstillande ämnet också vågade ge sig på aktiviteter som vanligtvis kan framkalla en hel del ångest – så som bungyjump. Många var också helt okej med att satsa en hel inkomst på spel.

Oroande i coronatider

Studiens resultat oroar många forskare. De menar att det i tider som dessa är vanligt att många med symptom på covid-19 då tar paracetamol, vilket kan göra att de undervärderar risken att smitta andra och därför beger sig ut bland folk.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!