Gula mjölmaskar får nu säljas som livsmedel inom EU.
Gula mjölmaskar får nu säljas som livsmedel inom EU. - Foto: Ephotocorp/Alamy/Stella Pictures

EU:s beslut: Nu får gula mjölmaskar säljas som mat

Efter beslut från EU kan nu gula mjölmaskar att börja säljas som livsmedel i unionens medlemsländer. Det innebär att den som vill kan äta insekten som ett proteinrikt snacks eller som en ingrediens i andra produkter.


Mask i magen behöver inte längre innebära att man bär på en tarmparasit, utan det kan helt enkelt betyda att man, som invånare i ett av EU:s 27 medlemsländer, ätit det numera tillåtna livsmedlet gul mjölmask. 

Men samtidigt betonar EU att det är upp till var och en om de vill konsumera maskarna – som ska innehålla stora mängder protein.

”Det är upp till konsumenterna att avgöra om de vill äta insekter eller inte. Användningen av insekter som en alternativ proteinkälla är inte ny och insekter äts regelbundet i många delar av världen”, skriver de på sin officiella hemsida.

EU
/
/
Hade du kunnat tänka dig att äta gula mjölmaskar?
Senaste nytt

Full pott för Volvo-chefen – 62 miljoner

Argentina förhandlar om nytt stödpaket från IMF

Argentinas regering förhandlar om ett nytt stödprogram med Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt regeringskälla.

Novaja Gazetas chefredaktör gripen i Moskva

Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov har gripits i Moskva, rapporterar tidningen.

Resenärernas hårda kritik mot SJ: "Skiter i sina passagerare"

SJ möter återigen kritik från sina resenärer, som har fått nog av de försenade tågen. En användare skriver att hen är besviken på att "man skiter i sina passagerare".

En gripen efter branden i tågtunneln vid Arlanda

I en tågtunnel vid Arlanda har en brand utbrutit, rapporterar P4 Stockholm.

Utsatta flickor får en miljon i skadestånd

En man som utsatt två flickor för flera grova sexbrott döms av Jönköpings tingsrätt till åtta års fängelse. Mannen ska också betala sammanlagt drygt en miljon kronor i skadestånd till de två barnen.